Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 27.02.2023

Καλή εβδομάδα, καλή Καθαρή Δευτέρα, Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και -δεν το έχω γράψει ποτέ- αγαπώ τη γλώσσα και τα κείμενα του Φώτη Κόντογλου. Σ’ ένα άρθρο του στην εφημερίδα Ελευθερία στις 14/3/1948, που περιλήφθηκε αργότερα στο βιβλίο “Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου”, διαβάζω για τα σχεδόν αυτοσχέδια θεατρικά έργα που παίζονταν εκείνα τα χρόνια στους τόπους της Ανατολής. Γράφει ο Κόντογλου: “Οι “Δώδεκα Θεοί” ήτανε από τα πιο σπουδαία. Το πρωί κατά τις 9 η ώρα ξεκινούσανε από την απάνω Χώρα για να δώσουνε παράσταση στα καλά τα σπίτια. Μπροστά από τη συνοδεία πηγαίνανε δυο αγγελούδια έως 20 χρονών τυλιγμένα με γάζες και βαστούσανε τη επιγραφή «Οι δώδεκα Θεοί». Από πίσω ερχόντανε οι Θεοί και πάρα πίσω άλλοι αρχαίοι, αλλά ανθρώποι… Την άλλη μέρα το πρωί, Καθαρή Δευτέρα, οι Δώδεκα Θεοί σιδερώνανε τα ρούχα τους, μερεμετίζανε τις μουτσούνες τους, οι Θεές παραγεμίζανε με καινούρια κουρέλια τα στήθια τους και πηγαίνανε στου Παυλίδη να βγάλουνε φωτογραφία. Όλη την Καθαρή Δευτέρα τρώγανε και πίνανε σε καμιά ακρογιαλιά ή σε κανένα νησί. Τη νύχτα γυρίζανε στο Αϊβαλί, αράζανε το καΐκι και τραβούσανε στα σπίτια τους σαν ξυλάρμενα καράβια. Ως να πάνε διακόσια πατήματα γινόντανε μεσάνυχτα. Περπατούσανε με τα χέρια ο ένας στον ώμο του αλλουνού και τραγουδούσανε σκνίπα στο μεθύσι: Καλέ κοπέλα, με την ομπρέλααα, στον γάμο πάγω σαν θέλεις έλαααα, Ταμ Κούκου! Ταμ Κούκου”!

Έχει μια ελαφράδα η Καθαρή Δευτέρα λες και παίρνει κάτι από την ελαφράδα του χαρταετού που στροβιλίζεται στα ύψη. Μπορεί να οφείλεται στη γεύση του κρασιού των Αποκριών ή στα αρώματα της επερχόμενης Άνοιξης. Οι μέρες που έρχονται θα μας το δείξουν.

Σήμερα έχουμε μια επετειακή εκπομπή: Ακούμε τη φωνή του Enrico Caruso που γεννήθηκε σαν σήμερα, ένα Trio με πιάνο του Hubert Parry που επίσης γεννήθηκε σαν σήμερα, ένα Κουαρτέτο Εγχόρδων του Alexander Borodin που έφυγε σαν σήμερα, το Κουιντέτο με πιάνο της Amy Beach και την 8η Συμφωνία του Ludwig van Beethoven, που πρωτοπαίχτηκαν σαν σήμερα.

Στο πλαίσιο των νέων κυκλοφοριών μας, την Τρίτη και την Πέμπτη ακούμε έργα Elgar, Mendelssohn, Schumann, Nielsen, Vaughan-Williams, Brahms και Delius.

Η Τετάρτη και η Παρασκευή φέρνουν κλασική, ρομαντική, μοντέρνα και μουσική του Μπαρόκ σε συνδυασμό με ήχους από όλον τον κόσμο, τραγουδοποιούς από κάθε γωνιά της Γης, μουσικές από τον κινηματογράφο, λίγη jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις και οτιδήποτε όμορφο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η Τετάρτη φέρνει -όπως πάντα- ένα επεισόδιο της Λιλιπούπολης, από εκείνα που έχουμε ακούσει λιγότερο.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand