Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 26.01.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχω επηρεαστεί πολύ από το βιβλίο του Nuccio Ordine “Η Χρησιμότητα του Άχρηστου”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση του Ανταίου Χρυσοστομίδη.

Αντί λοιπόν να διαβάζω κάποια μουσικολογική ανάλυση για τις Συμφωνίες του Beethoven ή κάποια βιογραφία του Debussy, έχω γοητευτεί από το βιβλίο του Carl Schmitt “Στεριά και Θάλασσα-Μια Κοσμοϊστορική Θεώρηση”, που κυκλοφορεί σε μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου από τις Εκδόσεις Σμίλη. Έτσι, διαβάζω για τους θαλασσόλυκους, τους κουρσάρους και τους πειρατές, για τη φάλαινα και τους φαλαινοθήρες, για τους νέους δρόμους που ανοίγει ο άνθρωπος που γεννήθηκε στεριανός, κοιτώντας προς τη θάλασσα. Και καθώς το μυαλό μένει ελεύθερο από κάθε πληροφορία που αφορά το πεδίο καθημερινής του δράσης, τη μουσική στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερα καινούργιες ιδέες και -κοιτώντας κι εκείνο προς τη θάλασσα- να ανοίξει νέους δρόμους. Κάποτε όλοι μας το πετυχαίνουμε και κάποτε όχι, ο προσανατολισμός μας παραμένει όμως σταθερός: κάτι νέο, κάτι όμορφο, κάτι ενδιαφέρον.

Το 2023 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Sergey Rachmaninov. Έτσι, με το ξεκίνημα της χρονιάς, στις εκκπομπές της Τρίτης και της Πέμπτης ακούμε μερικά από τα σπουδαία του έργα και μάλιστα σε μαγάλες, ιστορικές ερμηνείες. Το 2ο και το 3ο Κοντσέρτο για πιάνο, τη 2η και τη Χορική (Χορωδιακή) του Συμφωνία, τη Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα και τις Παραλλαγές σ’ ένα θέμα του Paganini. Μέσα στη χρονιά, έτσι όπως περιμένουμε και πολλές νέες κυκλοφορίες λόγω της επετείου, θα ακούσουμε πολύ περισσότερα έργα του.

Η Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι γεμάτες από μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και σύγχρονη μουσική σε συνδυασμό με τον πλούτο του ήχου του κινηματογράφου, της παραδοσιακής μουσικής από όλον τον κόσμο, των τραγουδιών που προέρχονται από σπουδαίους τραγουδοποιούς, της jazz, των μινιμαλιστικών και των μεταμινιμαλιστικών προσεγγίσεων του σήμερα

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand