Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 09.01.2023

Αυτό το πρώτο σημείωμα της χρονιάς μας βρίσκει στην ελπιδοφόρα κατάσταση, όπου η μέρα άρχισε και πάλι να μεγαλώνει σιγά-σιγά. Αν και έχω αποφασίσει εδώ και χρόνια ότι η προσωπική μου Πρωτοχρονιά -ως προς τους απολογισμούς, τα σχέδια και τις καινούργιες ιδέες- είναι η 1η του Σεπτέμβρη, οι τελευταίες μέρες του ’22 και οι πρώτες του ’23 έφεραν δύο νέα πολύτιμα στοιχεία: Από τη μια πλευρά ήταν η έκθεση “Χώρος Ιδιωτικός” του Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη, κι από την άλλη το βιβλίο με τις «Νεανικές Επιστολές» του Νίκου Σκαλκώτα που κυκλοφόρηςε από τις Εκδόσεις Loggia. Έτσι όπως πάντα με συγκινούσε η νεανική ηλικία κάθε καλλιτέχνη, εκείνες οι στιγμές που προσπαθούσε να χαράξει τον προσωπικό του δρόμο, βρήκα και τα δύο γεγονότα πολιτισμού αφορμές για σκέψη αλλά και για δράση μέσα στη χρονιά που έρχεται. Με δεδομένη τη μεγάλη μου αγάπη στο “Portrait Of An Artist As A Young Man” του James Joyce, ως ένα έργο ενηλικίωσης, με κέρδισαν τα παιδικά σχεδιάσματα στο σχολικό τετράδιο του Μόραλη με τίτλο “Στην Ακρογιαλιά” -αυτά που βλέπετε στην εικόνα- και μια φράση από τις “Νεανικές Επιστολές” του Σκαλκώτα, που χαρακτήριζε τόσο εκείνον, όσο και όποιον καταπιάνεται με πάθος και συστηματικά με όσα αγαπάει πιο πολύ: «Κανένας δεν πέφτει έξω όταν ρίχνεται μ’ ενθουσιασμό και με την καρδιά του σε κάτι τι». Ας ριχτούμε λοιπόν κι αυτή τη χρονιά, όπως και όλες τις προηγούμενες.

Την Τρίτη και την Πέμπτη κλείνουμε την αναφορά μας στις σπουδαιότερες ηχογραφήσεις της χρονιάς που πέρασε, ενώ Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή φέρνουν μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters και ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης. Η Τετάρτη φέρνει επιπλέον μαζί της κι ένα επεισόδιο της Λιλιπούπολης μαζί με τραγούδια, όπως ηχογραφήθηκαν για την αγαπημένη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος.

Μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters και ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand