ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα στο Τρίτο Πρόγραμμα | 3.6.2022, 11:00

Τρείς συνθέτες, τρείς εποχές, τρία ταξίδια

Τρία ξεχωριστά έργα της πρώιμης, ύστερης ρομαντικής και σύγχρονης περιόδου θα παρουσιάσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της  ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά , απευθείας από το Στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η συναυλία θα μεταδοθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου  στις 11.00 στο πλαίσιο της εκπομπής  «Όλα τα πρωινά του Τρίτου- Και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της μελωδίας» με τον  Γιώργο Κωνσταντίνου.

Τρεις συνθέτες, τρείς εποχές, τρία ταξίδια. Πρόκειται για την Εισαγωγή « Εβρίδες» του Φέλιξ Μέντελσον, το Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων της Ελένης Αναγνωστοπούλου με την σύμπραξη της διακεκριμένης πιανίστας Χριστίνας Παντελή και την Σουϊτα « Πελλέας και Μελισσάνθη» του Γκαμπριέλ Φωρέ.   

Λίγα λόγια για τα έργα:

Φέλιξ Μέντελσον -Μπαρτόλντυ:(1809-1847)  Εισαγωγή ‘Εβρίδες’’ έργο 26

Η περίφημη Εισαγωγή που φέρει τον τίτλο «Εβρίδες» ( η το σπήλαιο του Φίγκαλ), οφείλεται σ’ένα ταξίδι του Μέντελσον στη Σκωτία στα 1829. Εκεί μέσα στο περίφημο σπήλαιο του Φίγκαλ (στο νησί Στάφα) συνέλαβε πρώτη φορά την ιδέα της Εισαγωγής, η οποία δόθηκε σε πρώτη εκτέλεση, υπό τη διεύθυνση του ιδίου του συνθέτη  στο Λονδίνο, τον Μαίο του 1831. Ο συνθέτης αναθεώρησε αργότερα το έργο ιδίως το μεσαίο του τμήμα, και η Εισαγωγή πήρε την τελική της μορφή, όπως την ξέρουμε σήμερα, στα 1832. Ο Μέντελσον διοχετεύει μέσα στη σύνθεση αυτή, όλη  τη γοητεία και τη μαγεία, που η φύση της Σκωτίας πρόσφερε στην ψυχή του και δημιουργεί  μια μουσική εικόνα γεμάτη ποίηση και υποβλητική ομορφιά.

Ελένη Αναγνωστοπούλου – Κοντσερτίνο  για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων

H Ελένη Αναγνωστοπούλου έχει γράψει έργα μουσικής δωματίου, συμφωνικής μουσικής, τραγούδια και μουσική κινηματογράφου για ταινίες μικρού μήκους που έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων, σε τρία μέρη, γράφτηκε το 2021 κατόπιν παραγγελίας της πιανίστας Χριστίνας Παντελή που συμπράττει  ως σολίστ στην  πρεμιέρα του έργου. Μέσα στην δύσκολη συγκυρία της πρόσφατης πανδημίας γεννήθηκε ένα έργο που αφουγκράζεται τον αγώνα, την συντριβή και τον τελικό θρίαμβο του φωτός έναντι του σκότους που συντροφεύει την ανθρώπινη ύπαρξη.

Γκαμπριέλ Φωρέ (1845-1924):  «Πελλέας και Μελισσάνθη» Σουίτα  από την ομώνυμη σκηνική μουσική, έργο 80

Συνθέτης και δάσκαλος της μουσικής ο Γκαμπριέλ Φωρέ, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό πολλούς από τους δημιουργούς του 20ου αιώνα.

H Σουϊτα «Πελλέας και Μελισσάνθη», γράφτηκε το 1898,  αρχικά ως σκηνική μουσική για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Maurice Maeterlinck.
Μετά τις πρώτες παραστάσεις, ο συνθέτης άρχισε να μεταποιεί το μουσικό υλικό σε ορχηστρική σουίτα. Η πρεμιέρα της σουίτας σε τρία μέρη  έγινε τον Φεβρουάριο του 1901, ενώ τον Δεκέμβριο του 1912, η ​​έκδοση των τεσσάρων μερών  του έργου έκανε τελικά πρεμιέρα. Το πρόσθετο τρίτο μέρος, θα γίνει αργότερα μία από τις πιο δημοφιλείς συνθέσεις του Φωρέ και θα γνωρίσει πολλές διασκευές.

Τα Μέρη

  1. Prelude
  2. Andantino quasi Allegretto
  3. Sicilienne
  4. Molto Adagio

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις 11:00

Tρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM

https://www.trito.gr

Όλα τα πρωινά του ΤρίτουΠαρουσίαση: Γιώργος Κωνσταντίνου

Eθνική Συμφωνική Ορχήστρα

Μουσική διεύθυνση: Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς

Ηχοληψία για τα  Μουσικά Σύνολα: Μιχάλης Συγλέτος

Ηχοληψία για το Τρίτο Πρόγραμμα: Σπύρος Ηλιάδης

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebookhttps://www.facebook.com/tritoprogramma

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πνεύματα» του Νερού, του Αέρα, του Ουρανού και της Γης – Η Χορωδία της ΕΡΤ στο Τρίτο Πρόγραμμα | 17.05.2023, 11:00
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤOYNTIO E « Αντώνης Κοντογεωργίου» Συνομιλίες του φυσικού και του μεταφυσικού κόσμου, σε έργα Ευρωπαίων και Αμερικανών συνθετών από τον Πρώϊμο
Από τον βιεννέζικο κλασικισμό στον γερμανικό ρομαντισμό – Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα | 05.05.2023, 11:00
Δύο σπουδαία έργα της ευρωπαϊκής μουσικής φιλολογίας της περιόδου του βιεννέζικου κλασικισμού και του γερμανικού ρομαντισμού θα παρουσιάσει η Εθνική Συμφωνική
Η Χορωδία της ΕΡΤ σε απευθείας μετάδοση από το Studio E | 01.06.2022, 11:00
Η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 στις 11:00,  στο πλαίσιο της εκπομπής «Όλα τα πρωινά του Τρίτου