ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας


Με ακόμα πέντε εμβληματικές στιγμές Πολιτισμού συνεχίζεται για τέταρτη και τελευταία εβδομάδα το μεγάλο αφιέρωμα του Τρίτου Προγράμματος, η πρώτη μιας σειράς δράσεων με αφορμή τα 70 χρόνια του σταθμού.Το Τρίτο Πρόγραμμα συμπληρώνει 70 χρόνια από την πρώτη εκπομπή του, μια ξεχωριστή στιγμή για την Ελληνική Ραδιοφωνία, μια σημαντική προσθήκη στον ελληνικό πολιτισμό.

Το αφιέρωμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, καθημερινά στις 18:00 και οι εκπομπές του είναι διαθέσιμες στο ERTecho. Υπό τον γενικό τίτλο «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας» και μέσα από πέντε θεματικές ενότητες, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας, μεταδίδονται στο διάστημα αυτό συνολικά είκοσι επιλεγμένα διαμάντια από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας, όπως τα επιμελήθηκαν οι παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος.

Κάθε Δευτέρα παρουσιάζονται μεγάλες προσωπικότητες, κάθε Τρίτη ιστορικές συναυλίες, κάθε Τετάρτη αξέχαστες εκπομπές, κάθε Πέμπτη μοναδικές παραστάσεις και κάθε Παρασκευή αποσπάσματα από συναυλίες του Τρίτου.


Γιάννης Τσαρούχης

Στην τέταρτη εκπομπή της ενότητας «Μεγάλες Προσωπικότητες», τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα, ο Γιάννης Τσαρούχης παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο, μια σπάνια καταγραφή του λόγου του σε μια σειρά διαλέξεων στο Ιωνικό Κέντρο Επιστημονικών και Πνευματικών Σπουδών στη Χίο. Με πρωτοβουλία του Μάνου Χατζιδάκι, διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράμματος, οι διαλέξεις ηχογραφούνται, και παραμένουν στο αρχείο του ραδιοφώνου – πολύτιμο, ανέκδοτο υλικό.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα 70 χρόνια του Τρίτου, μεταδίδεται απόσπασμα από τις διαλέξεις αυτές με στόχο να παρουσιαστεί, εν ευθέτω χρόνο, σε σειρά εκπομπών όλο το σεμινάριο.


Τζίνα Μπαχάουερ, Συλλογή Αρ.Σαρρηκώστα/Αρχείο ΕΡΤ

Την Τρίτη 9 Ιουλίου θα θυμηθούμε ακόμα μία Ελληνίδα με παγκόσμια καριέρα: την σολίστ του πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ (Gina Bachauer), η οποία ερμηνεύει το 5ο Κοντσέρτο για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από την τελευταία ηχογράφηση που πραγματοποίησε τέσσερις μήνες πριν από τον θάνατό της στην Αθήνα το 1976-, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τον Μιλτιάδη Καρύδη. Θα ακούσουμε επίσης τη σπουδαία μουσικό να συνομιλεί με την Αθηνά Σπανούδη και τον τότε διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος, Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος την είχε προσκαλέσει γι’ αυτή την ηχογράφηση στην ΕΡΤ, μαζί με τον διαπρεπή Έλληνα αρχιμουσικό.


Ιάκωβος Καμπανέλλης

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, στην τελευταία «Αξέχαστη εκπομπή» του αφιερωματικού αυτού κύκλου, ακούμε ακόμα μία μοναδική ραδιοφωνική «συνάντηση» κορυφαίων του Ελληνικού Λόγου και της Τέχνης: ο Ιάκωβος Καμπανέλλης διαβάζει Κ. Π. Καβάφη. Στο στούντιο του Τρίτου τον φέρνει η εκπομπή «Προσωπικές Αναγνώσεις» της Μαρίας Κυρτζάκη.


Μαρία Κυρτζάκη

Κεντρικό θέμα των παραγωγών της διακεκριμένης ποιήτριας και εξαίρετης ραδιοφωνικής παραγωγού κατά την ένταξη της στο τμήμα θεατρικών παραγωγών της ΕΡΑ, ήταν η χρήση και η λειτουργία της γλώσσας στον ποιητικό και στον δραματουργικό λόγο, δημιουργώντας έτσι εκπομπές που αποτέλεσαν πραγματικά γεγονότα πολιτισμού.


Αλέξης ΜΙνωτής

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου, οι «Μοναδικές παραστάσεις» προσφέρουν στους ακροατές του Τρίτου τον προτελευταίο θεατρικό ρόλο του Αλέξη Μινωτή: πρόκειται για τη δεύτερη σκηνοθετική εκδοχή του «Πατέρα» του Στρίμπεργκ, που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο, τη θεατρική περίοδο 1987-1988, σε δική του σκηνοθεσία, μετάφραση–διασκευή του Νίκου Γκάτσου, με τον ίδιο  στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Νέλλυ Αγγελίδου στον ρόλο της Λάουρας.Στη συγκεκριμένη ηχογραφημένη ραδιοφωνική παραγωγή, σε ραδιοσκηνοθεσία, επίσης, του Αλέξη Μινωτή, συμμετέχουν οι συντελεστές της νέας διανομής.
Προλογίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ η μουσική σύνθεση είναι της Κατίνας Παξινού.


Κική Μορφονιού

Τέλος, την Παρασκευή 12 Ιουλίου ο πρώτος αφιερωματικός κύκλος ολοκληρώνεται στην Εθνική Πινακοθήκη, με τη ζωντανή ηχογράφηση μιας ξεχωριστής συναυλίας που δόθηκε το 1979: Η διακεκριμένη Ελληνίδα μεσόφωνος Κική Μορφονιού ερμηνεύει καντάτες του Αντόνιο Βιβάλντι και άριες του Αλεσάντρο Σκαρλάτι.
Συμπράττουν η σπουδαία τσεμπαλίστα Μαργαρίτα Δαλμάτη και ο διακεκριμένος βιολοντσελίστας Χρήστος Σφέτσας.


Μαργαρίτα Δαλμάτη
Χρήστος Σφέτσας

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων, το Τρίτο Πρόγραμμα θα παρουσιάσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μια σειρά από δράσεις, ειδικές εκπομπές και αφιερώματα.Το απόγευμα της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 1954, μετά από προσπάθειες χρόνων, ο πρώτος διευθυντής και ιδρυτής του Τρίτου, Διονύσιος Ρώμας, βρήκε τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιηθεί ένας μισοχαλασμένος πομπός που βρισκόταν στις αποθήκες του Ζαππείου. Από την πρώτη εκείνη τετράωρη μετάδοση έως σήμερα, το Τρίτο Πρόγραμμα με ορμητήριο την κλασική μουσική αποτελεί τη ραδιοφωνική στέγη της τέχνης, της ποίησης, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της κουλτούρας. Μια στέγη που αγκαλιάζει τα νέα έργα, τους νέους δημιουργούς και τις νέες τάσεις.Στο πρώτο αφιέρωμα με τίτλο «Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας», καθημερινά από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στις 18:00 και για τέσσερις εβδομάδες, θα μεταδοθούν συνολικά 20 διαμάντια από το αρχείο της Ραδιοφωνίας, όπως τα επιμελήθηκαν οι παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος.Info

«Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας»
Από το Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr
Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, καθημερινά στις 18.00

70 χρόνια
Κλασικά Τρίτο

Τεχνικός ήχου: Στέλιος Εφεντάκης
Επιμέλεια αρχειακού υλικού – έρευνα: Αλεξάνδρα Γιαλίνη, Άγης Γυφτόπουλος, Μάρα Καλούδη, Βάνα Πανορμίου, Μαρία Χατζάρα
Συντονισμός αφιερώματος: Κάτια Μάντζαρη
Προϊστάμενη τμήματος Αποκατάστασης Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης Διεύθυνσης Αρχείου: Δέσποινα Ζερβού
Ηλεκτρονικός: Γεράσιμος Αντύπας
Ηχολήπτης: Μίνωας Μαμαγκάκης
Τεκμηριώτρια Π.Α.: Αγγελική Σαπλαούρα
Προϊστάμενη τμήματος Διαχείρισης Αρχείων Διεύθυνσης Αρχείου: Αντωνία Κουτσοδόντη
Αρχειονόμος βιβλιοθηκονόμος: Χρυσάνθη Κλωνή
Αρχειοθέτης – ταξινόμος: Όλγα Καραδήμου


Όλο το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τις Συλλογές του Αρχείου της ΕΡΤ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας
70 Χρόνια Τρίτο - Δείτε το πρόγραμμα των μεταδόσεων της τρίτης Εβδομάδας από τη Δευτέρα 1 μέχρι και την Παρασκευή 5 Ιουλίου κάθε απόγευμα στις έξι.
Οι θησαυροί του Τρίτου – Επιλογές 70 χρόνων Ιστορίας
70 Χρόνια Τρίτο - Δείτε το πρόγραμμα των μεταδόσεων από τη Δευτέρα 24 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου κάθε απόγευμα στις έξι.
5η Εκπομπή: Κύκλος Συναυλίες του Τρίτου, «Μουσικός Αύγουστος» – Έργα Μάνου Χατζιδάκι (1981) | Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, 18:00
Το Τρίτο Πρόγραμμα στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων λειτουργίας του ανοίγει τη σειρά μεταδόσεων ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ, δίνοντας μία καλή αφορμή για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να ακούσουν για πρώτη φορά οι νεότεροι μερικά από τα διαμάντια του αρχειακού υλικού.
4η Εκπομπή: Κύκλος Μεγάλες Παραστάσεις, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με την Άννα Συνοδινού (1956) | Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, 18:00
Το Τρίτο Πρόγραμμα στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων λειτουργίας του ανοίγει τη σειρά μεταδόσεων ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ, δίνοντας μία καλή αφορμή για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να ακούσουν για πρώτη φορά οι νεότεροι μερικά από τα διαμάντια του αρχειακού υλικού.
3η Εκπομπή: Κύκλος Αξέχαστες Εκπομπές, «Περασμένα Ξεχασμένα» – Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Κ.Π.Καβάφη | Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, 18:00
3η Εκπομπή: Κύκλος Αξέχαστες Εκπομπές, «Περασμένα Ξεχασμένα» - Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Κ.Π.Καβάφη
2η Εκπομπή: Κύκλος Ιστορικές Συναυλίες – 1. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος στην Αθήνα | Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, 18:00
2η Εκπομπή: Κύκλος Ιστορικές Συναυλίες - 1. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος στην Αθήνα