Εβδομάδα αφιερωμένη στον Carl Nielsen (1865 – 1931)
Ο μεγαλύτερος Δανός συνθέτης του 19ου και του 20ου αιώνα.
Βέβαια χρειάστηκε να έρθει η 10ετια του ‘60 για να γίνει γνωστός κι εκτός συνόρων, και το γεγονός οφείλεται σε σπουδαίους μαέστρους όπως ο Leonard Bernstein, που διέδωσαν κυρίως το συμφωνικό του έργο.
Η καριέρα του ξεκίνησε αρκετά ταπεινά, μιας και για βιοποριστικούς λόγους όντας παιδί φτωχής οικογένειας (κυριολεκτικά για τρεις κορώνες και 45 øre,…όπως και ένα καρβέλι ψωμί κάθε πέντε μέρες για δυόμισι χρόνια), το 1879 έγινε σαλπιγκτής και τρομπονίστας στην μπάντα του 16ου τάγματος του στρατού στο Οντένσε.
Η είσοδός του στην Βασιλική Ακαδημία της Κοπεγχάγης, του άνοιξε τους δρόμους που θα ακολουθούσε, στο βιολί και στην σύνθεση, δίχως όμως σαν σπουδαστής να διαπρέψει.
Οι επιρροές του φυσικά ήταν από τους σπουδαίους συνθέτες του Ρομαντισμού, όπως ο Μπραμς και ο Μάλερ, και σύντομα ανέπτυξε το προσωπικό του ύφος.
Μελωδικό αλλά κυρίως αρμονικό.
Η συμβίωσή του με την σύζυγό του Anne Marie, παρότι υπήρξε δύσκολη λόγω του ότι ήταν μια γυναίκα ιδιαίτερα ανεξάρτητη και αφιερωμένη στην καριέρα της (ήταν γλύπτρια), του άνοιξε αισθητικούς ορίζοντες, και μάλιστα το έργο του «Ουβερτούρα του Ήλιου» που συνέθεσε το 1903 και που είναι από τα πιο διάσημα έργα του, οφείλεται στο γεγονός ότι πέρασε μαζί της ένα μεγάλο διάστημα στην Αθήνα, όπου τότε εκείνη σπούδαζε Ελληνική τέχνη και ήταν από τους πρώτους γλύπτες που επιτράπηκε να κάνει αντίγραφα από ανάγλυφα και αγάλματα της Ακρόπολης.
Η διαδρομή του Ήλιου πάνω από το Αιγαίο τον συνεπήρε και τον ώθησε να συνθέσει αυτό το συμφωνικό έργο.
Ίσως οι 6 Συμφωνίες του να είναι τα πιο διάσημα έργα του, αλλά και τα χορωδιακά και το οργανικά του έργα δεν υπολείπονται αξίας.
Πρόκειται για έναν συνθέτη που αξίζει να γνωρίσει ένα ευρύτερο φιλόμουσο κοινό.
Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας