Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο Συνθέτης της Εβδομάδας | Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Εβδομάδα αφιερωμένη στον Carl Maria von Weber (1786 – 1826)

Εκπομπή 1η

Ο Weber γεννήθηκε στο Eutin, στο βόρειο Γερμανικό κρατίδιο Schleswig-Holstein στις 18 ή στις 19 Νοεμβρίου του 1786.

Ο πατέρας του ο Franz Anton ήταν βιολονίστας, κι η μητέρα του η Genovefa Weber ήταν τραγουδίστρια της όπερας.

Πολύ ταλαντούχος από παιδί, εξελίχθηκε, εκτός από περίφημος συνθέτης, και σε ικανότατο πιανίστα, τραγουδιστή, κιθαρίστα, αλλά και μαέστρο.

Μόλις στα 17 του ανέλαβε για 2 χρόνια τη διεύθυνση της όπερας του Breslau, ενώ σε αντίστοιχη θέση αργότερα, θα βρεθεί και στην όπερα της Πράγας και της Δρέσδης.

Οι επιρροές στη μουσική του ήταν κυρίως ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν κι ο Σούμπερτ, ενώ με τον Μότσαρτ είχαν και συγγένεια, μιάς και η σύζυγός του: Κοστάνς, ήταν εξαδέλφη εξ αγχιστείας του Weber.

Θεωρείται ο θεμελιωτής της μουσικής του ρομαντισμού στην Γερμανία τουλάχιστον, αν και η μουσική του έπαψε να προβάλεται όσο θα της άξιζε.

Συνέθεσε 2 συμφωνίες, 2 κοντσέρτα για πιάνο, 2 για κλαρινέτο, 1 για φαγκότο, με τα τρία τελευταία να είναι εξαιρετικά δημοφιλή.

Η μεγαλύτερή του κατάθεση όμως ήταν οι όπερές του.

Ο Ελεύθερος Σκοπευτής, η Ευριάνθη, ο Όμπερον και άλλες, άφησαν εποχή στον καιρό τους, αν και τώρα εκτός του Ελεύθερου Σκοπευτή δεν ανεβαίνουν στη σκηνή τακτικά.

Επηρέασε συνθέτες όπως τον Μέντελσον, τον Λιστ, τον Μπερλιόζ , αλλά πολύ περισσότερο τον Βάγκνερ λόγω των οπερών του.

Το 1824 η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου του αναθέτει να συνθέσει μία όπερα. Τον Όμπερον.

Το 1826 ταξίδεψε στην Αγγλία για να ολοκληρώσει το έργο (μαθαίνοντας παράλληλα και αγγλικά για να μπορεί να παρακολουθήσει καλύτερα το λιμπρέτο), και να πραγματοποιήσει την πρεμιέρα στις 12 Απριλίου.

Η υγεία του λόγω της φυματίωσης που τον βασάνιζε 15 χρόνια, εκείνη την εποχή δεν ήταν καθόλου καλή.

Διηύθυνε την πρεμιέρα και τις δώδεκα sold-out παραστάσεις του Oberon στο Λονδίνο τον Απρίλιο και τον Μάιο, και παρά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, εκείνος δεν το έβαζε κάτω, αναλαμβάνοντας ακόμα και ιδιωτικές εμφανίσεις και κοινωνικά ραντεβού.

Στις 5 Ιουνίου του 1826, ενώ διέμενε στο σπίτι του καλού του φίλου Sir George Smart, πέθανε στον ύπνο του τη νύχτα. Δεν είχε κλείσει ακόμα τα 40 του χρόνια. Τάφηκε στο Λονδίνο.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

σχετικα podcasts