Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο Συνθέτης της Εβδομάδας | 12.08.2022

Εβδομάδα αφιερωμένη στον George Gershwin (1898 – 1937)

Από 08-08-22 έως 12-08-22

(εκπομπή 5η)

Ο George Gershwin γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1898 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. 

Ήταν παιδί Ρώσων μεταναστών από την Αγία Πετρούπολη.  Είχε άλλα τρία αδέρφια.Ο ένας από αυτούς, ο Ira, συνεργάστηκε στενά μαζί του συγγράφοντας σενάρια για έργα που ανέβηκαν στο Μπροντγουέι με μουσική του George, καθώς και πλήθος τραγουδιών που επίσης εκείνος μελοποίησε.

Η παιδική του ζωή ήταν η γνώριμη ζωή των παιδιών στους δρόμους της Νέας Υόρκης τότε. Παιχνίδι, τρέξιμο, φασαρία, και αρκετή κακή συμπεριφορά. Και με αποστροφή προς το σχολείο επίσης. Μέχρι το 1908 δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον για τη μουσική.

Τότε, στα 10 του χρόνια, παρακολούθησε ένα ρεσιτάλ βιολιού του νεαρού φίλου του Maxie Rosenzweig. Του μετέπειτα σπουδαίου βιολονίστα με το όνομα  Max Rosen, που επηρέασε πολύ τον Gershwin, και αυτό του άλλαξε τη ζωή.

Κι ενώ μέχρι τότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παιδί του δρόμου, αρχίζει να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική.
Γίνεται δεκτός ως μαθητής του διακεκριμένου πιανίστα και δασκάλου Charles Hambitzer, ο οποίος αναγνώρισε το μεγάλο του ταλέντο και δεν δεχόταν καν αμοιβή για τα μαθήματα.
Του διδάσκει τα έργα των μεγάλων μουσουργών του παρελθόντος.
Ο George συναρπάζεται, όπως συναρπάζεται και από την μουσική της Jazz που αρχίζει να μεσουρανεί τότε.
Αντλώντας επιρροές από τις δύο αυτές αγαπημένες του μουσικές, συνθέτει αρκετά έργα παντρεύοντάς τις με μοναδικό τρόπο.
Γίνεται λοιπόν ένας από τους πρωτεργάτες του 3ου Ρεύματος όπως αποκαλέστηκε.
Στο αυτό το αφιέρωμα θα παρουσιαστούν όλες οι σπουδαίες συνθέσεις του που άφησαν το στίγμα του στην μουσική (Rhapsody in blue, An American in Paris, I got rhythm, το περίφημο κοντσέρτο για πιάνο σε Φα, Cuban Overture), καθώς και μουσική που συνέθεσε για μιούζικαλ, αρκετά πανέμορφα τραγούδια του, καθώς επίσης και οι δύο όπερές του.
Η μία από αυτές, η όπερα Porgy and Bess (1935), ήταν και η πρώτη αμερικανική όπερα που ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου.
Υπήρξε φίλος του Arnold Schönberg, από τον οποίον είχε ζητήσει μάλιστα να του κάνει κάποια μαθήματα σύνθεσης.
Εκείνος αρνήθηκε λέγοντάς του πως το μόνο που θα κατόρθωνε θα να γίνει ένας κακός Schönberg, ενώ ήταν ένας υπέροχος Gershwin.
Μαθήματα είχε ζητήσει και από τον Maurice Ravel όταν τον γνώρισε σε ένα πάρτι για τα 53α του γενέθλια στις 7 Μαρτίου του 1928 στη Νέα Υόρκη.
Εκείνος του είχε απαντήσει πως τίποτα δεν είχε να τον διδάξει, πώς ήταν πολύ πιο επιτυχημένος από τον ίδιο, και πως ίσως θα μπορούσε να τον διδάξει εκείνος.
Από τις αρχές του 1937 ο Gershwin άρχισε να νιώθει σοβαρούς πονοκεφάλους και να έχει προσωρινές απώλειες μνήμης. Μέχρι το καλοκαίρι είχε χάσει πολύ βάρος και χρειαζόταν υποστήριξη προκειμένου να περπατήσει. Στις 9 Ιουλίου έπεσε σε κώμα και τότε έγινε η θλιβερή διάγνωση: Είχε όγκο στον εγκέφαλο. Πέθανε μόλις δύο ημέρες αργότερα, πράγμα που συγκλόνισε τον κόσμο στην Αμερική.

Ήταν μόλις 39 ετών.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

σχετικα podcasts