Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο Συνθέτης της Εβδομάδας | 11.07.2022

Εβδομάδα αφιερωμένη στον Alexander Borodin (1833 – 1887).

Από 11-07-22 έως 15-07-22

(εκπομπή 1η)

Γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1833, νόθο παιδί του πρίγκιπα Luka Stepanovich Gedevanishvili, και μιας άσημης μητρός, της Avdotya Konstantinovna Antonova.

Ο πρίγκιπας ανέλαβε, έστω και αθέατος, τη μόρφωση του νεαρού Αλεξάντερ. Τόσο την σχολική του εκπαίδευση, όσο και την μουσική.

Από μικρός δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, σπουδάζοντας πιάνο, φλάουτο και βιολοντσέλο, αλλά το μεγαλύτερο του πάθος είναι η χημεία.

Ως επαγγελματίας θα γίνει χημικός και γιατρός, όντας ο πρώτος μάλιστα στη Ρωσία που θα διδάξει σε δίκη του σχολή γυναίκες γιατρούς, η μουσική όμως παράλληλα υπήρξε το ιερό του καταφυγίου.

Ταξιδεύει στην Ευρώπη σπουδάζοντας και παρακολουθώντας σεμινάρια.

Όταν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη το 1862, άρχισε να παρακολουθεί και μαθήματα σύνθεσης δίπλα στον Mily Balakirev.

Ήταν πλέον 29 ετών.

Σχεδόν αυτοδίδακτος έως τότε.

Θα συνθέσει την καριέρα του περίπου 30 ή και περισσότερα έργα, αρκετά από αυτά ημιτελή.

Ο Nikolai Rimsky-Korsakov θα τον περιγράψει κάποτε, ως έναν σύνθετη που κάθε τόσο έτρεχε στο εργαστήριο να δει την πρόοδο των χημικών ενώσεων που παρακολουθούσε, και κάθε τόσο έτρεχε στο πιάνο να δει την πρόοδο του έργου που συνέθετε.

Συνέθεσε μεταξύ άλλων δύο πανέμορφες συμφωνίες, καθώς και μία ημιτελή 3η, δύο εξίσου πανέμορφα κουαρτέτα εγχόρδων, ένα κουιντέτο με πιάνο, ελάχιστα έργα για σόλο πιάνο, και την υπέροχη αν και ημιτελή όπερα του, Ο Πρίγκιπας Igor.

Υπήρξε μέλος της ομάδας των πέντε Ρώσων συνθετών, που έμειναν για πάντα στην ιστορία:

Κόρσακοφ, Μουσόργκσκι, Μπαλάκιρεφ, Κίουι και Μποροντίν.

Το Ρωσικό ταμπεραμέντο και ο αστείρευτος μελωδικός του πλούτος, είναι δύο από τα στοιχεία που τον κατέγραψαν σε σεβαστή θέση στην ιστορία της μουσικής, παρόλο το μικρό του έργο.

Ιδιαίτερα η 2η συμφωνία του, καθώς και η όπερα Πρίγκιπας Igor, αποτελούν ένα θαυμαστό σμίξιμο της ρωσικής, της αρμένικης, αλλά και γενικότερα της ανατολικής μουσικής παράδοσης, με τη δυτική μουσική κουλτούρα.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

σχετικα podcasts