Ο Αφηρημένος Ταχυδρόμος της EBU Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Ο Αφηρημένος Ταχυδρόμος της EBU” με την Αλεξάνδρα Γιαλίνη | 02.02.23

Χίλιες και μία Νύχτες στη μουσική και στην ποίηση

Μουσικό γράμμα που αφηγείται μια ιστορία, για την ακρίβεια μια ανώνυμη συλλογή ιστοριών, στην οποία δεν μπόρεσε σχεδόν κανείς να αντισταθεί και η οποία είναι γνωστή ως  «Χίλιες και μια νύχτες». Οι επιρροές της συλλογής αυτής υπήρξαν τεράστιες. Αυτοί οι 10 έως 15 τόμοι στο σύνολό τους που μας έδωσαν τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, τη Σεχραζάτ, τον Αλαντίν, τον Αλή Μπαμπά, επηρέασαν καλλιτέχνες όμοιους και εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους σαν τον Proust, τον Borges, τον Pasolini, τον Salman Rushdie. Και συνθέτες σαν τον Rimsky-Korsakoff, τον Ravel και τον Nielsen.

Η Εθνική Ορχήστρα Languedoc-Roussillon του Μονπελιέ και η μέτζο σοπράνο Karine Deshayes υπό τη διεύθυνση του Michael Schønwandt διηγούνται αποσπάσματα από τον «Αλαντίν» του Carl Nielsen και τις «Σεχραζάντ»  του Maurice Ravel και του Nikolai Rimsky-Korsakov.

Ανάμεσά τους, ο ηθοποιός Lambert Wilson απαγγέλει ποιήματα εμπνευσμένα από την μαγεία της Ανατολής: το Claire de lune από τη συλλογή του Victor Hugo «Τα ανατολίτικα», «Η Αυγή» του Arthur Rimbaud, τα «Δύο φλάουτα» του Li T’ai-po και δύο ποιήματα του Albert Samain: «Η αγορά» και ο «Αδιάφορος».

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Αλεξάνδρα Γιαλίνη

σχετικα ondemand