Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

11Ιον2019 Μικρές Δεξαμενές Μελάνης – Ναουάλ Αλ Σααντάουι: “Φιρντάους” Ραδ/κή σύνθεση, αφήγηση: Afroditi Kosma

Τρίτη 11 Ιουνίου, 9:10- 10:10 ώρα βραδινή
Μικρές Δεξαμενές Μελάνης
Ναουάλ Αλ Σααντάουι: “Φιρντάους”
Ραδ/κή σύνθεση, αφήγηση: Afroditi Kosma

Η Φιρντάους θέλει το αυτονόητο: να ορίζει μόνο εκείνη τη ζωή και το κορμί της.

Η Φιρντάους είναι μία νεαρή θανατοποινίτισσα που σκότωσε τον προαγωγό της εκδικούμενη την επιβολή της αντρικής εξουσίας και βίας στο φυλακισμένο σώμα και στην ελεύθερη ψυχή της.

Η «Φιρντάους» είναι η χωρίς μελοδραματισμούς αφήγηση αυτής της γυναίκας που έζησε δούλα ως παιδί, δούλα ως σύζυγος, δούλα ως υπάλληλος, δούλα ως πόρνη, ελεύθερη μονάχα ως δολοφόνος αναζητώντας την ελευθερία και το σεβασμό.

Οι ξυλοδαρμοί, η ασέλγεια, η παντρειά, ο εξευτελισμός, οι βιασμοί, το φευγιό, η προσπάθεια για μια “ενάρετη” ζωή γραμματέως στην οποία συνειδητοποιεί ότι άλλες γυναίκες δίνουν το κορμί τους για να κερδίσουν την εύνοια των προϊσταμένων τους, η εκπόρνευση και η συνειδητοποίηση ότι ως πόρνη έχαιρε μεγαλύτερου σεβασμού απ’ ότι όλες οι υπάλληλοι της εταιρείας μαζί, ώσπου ένας προαγωγός προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί: είναι η στιγμή που σηκώνει το μαχαίρι και παίρνει εκδίκηση για το αυτονόητο μιας πατριαρχικής κοινωνίας να ασκεί εξουσία και βία επάνω της.

Η «Φιρντάους» είναι το πολυμεταφρασμένο βιβλίο της Ναουάλ Αλ Σααντάουι, ψυχίατρος, συγγραφέας, ακτιβίστρια, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος. Το 1981 φυλακίστηκε για το έργο της και αργότερα, εξαιτίας απειλών για τη ζωή της, αναγκάστηκε να φύγει από την Αίγυπτο.

Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης

*Γραφιτική επιμέλεια αφίσας: George Afentakis

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Ναουάλ Αλ Σααντάουι
“Φιρντάους”
μτφ. Ελένη Καπετανάκη (Eleni Kapetanaki)
Εκδόσεις Δώμα (ΔΩΜΑ)
Αθήνα, 2019

σχετικα podcasts