Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

19Φεβ2019 “Μικρές Δεξαμενές Μελάνης” – “Χανς Φάλαντα: Μόνος στο Βερολίνο”

“Μικρές Δεξαμενές Μελάνης” – “Χανς Φάλαντα: Μόνος στο Βερολίνο”
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019
09:10- 10:10, ώρα βραδινή

Το “Μόνος στο Βερολίνο” είναι η ιστορία δύο Γερμανών, του Ότο και της Άννα Κβάνγκελ, αντρόγυνο, οι οποίοι μια μέρα του 1940 κηρύσσουν τον πόλεμο ενάντια στον τερατώδη μηχανισμό του ναζιστικού καθεστώτος και μάλιστα σε μια περίοδο που αυτό θριαμβεύει με συνεχείς στρατιωτικές νίκες. Ο τρόπος του αγώνα τους: γράφουν κάρτες με αντιναζιστικά συνθήματα και τις αφήνουν σε δημόσιους χώρους για να τις βρουν οι συμπολίτες τους.

Οι κάρτες γράφουν: “Πάψτε να πιστεύετε τα ψέματα του Χίτλερ! Θέλει να σας καταστρέψει. Δουλεύετε όσο πιο αργά μπορείτε! Μη συνεισφέρετε στο Χειμερινό Έργο Αρωγής. Μητέρα, ο Φύρερ σκότωσε τον γιο μου…”

Συνήθως τις διανέμει ο άντρας. Αρκετές φορές πηγαίνουν μαζί και η γυναίκα φυλάει τσίλιες στον δρόμο. Επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο κτίρια με ιατρεία και δικηγορικά γραφεία, όπου μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος.

Μόνο που τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά: περίπου 220 κάρτες και γράμματα καταλήγουν στη Γκεστάπο. Ένας από τους εκατοντάδες υπαλλήλους της αναλαμβάνει την αποστολή να βρει τον ένοχο.
Η υπόθεση Κβάνγκελ τελειώνει με την καταδίκη τους εις θάνατο για την οποία είναι τυπωμένες με μεγάλα γράμματα οι λέξεις: “Εις το όνομα του γερμανικού λαού”.

“Και θα γίνουμε περισσότεροι, Άννα. Εμείς θα τους κάνουμε περισσότερους. Ίσως βάλουμε και σ’ άλλους την ιδέα να γράψουν κάρτες σαν τις δικές μας. Στο τέλος, δεκάδες, εκατοντάδες άλλοι θα κάθονται και θα γράφουν όπως εγώ. Οι κάρτες μας θα πλημμυρίσουν το Βερολίνο, θα σαμποτάρουμε τα μηχανήματα, θα ρίξουμε τον Φύρερ, θα τερματίσουμε τον πόλεμο (…)

Μένουν και οι δύο αμίλητοι, έκθαμβοι μπροστά σ’ αυτή την πιθανότητα. Στο κάτω κάτω, ποιοι είναι; Δυο άγνωστες υπάρξεις χαμένες μέσα στο μεγάλο σκοτεινός πλήθος. Και τώρα είναι τελείως μόνοι τους, έχουν χωριστεί από τους άλλους, έχουν ανυψωθεί, δεν μπορείς να τους μπερδέψεις με κανέναν. Γύρω τους κάνει τρομερή παγωνιά, τόσο μόνοι νιώθουν.”

Ραδ/κή σύνθεση, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά, Afroditi Kosma
Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

*Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Γιώργος Αφεντάκης (George Afentakis)

**Hans Fallada
“Μόνος στο Βερολίνο”
Μετάφραση: Άντζη Σαλταμπάση (Angie Saltampasi)
Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, 2008
Εκδόσεις Πόλις

σχετικα podcasts