Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

29Ιαν2019 “Μικρές δεξαμενές μελάνης” Julian Barnes: Ο Αχός της Εποχής”, 4η εκπομπή Ντμίτρι Σοστακόβιτς (Audio)

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, στις 9:10, ώρα βραδινή
“Julian Barnes: Ο Αχός της Εποχής”, 4η εκπομπή
Ραδ/κή σύνθεση, αφήγηση: Afroditi Kosma

1936, 1948, 1960. Η εξουσία του χτυπούσε την πόρτα κάθε 12 χρόνια. Φυσικά, κάθε φορά ήταν δίσεκτη χρονιά.
“Δεν άντεχε τον εαυτό του”. Κάτω από τη συνεχή πίεση της εξουσίας, ο εαυτός ραγίζει και διχάζεται. Ο δειλός στη δημόσια ζωή ζει μαζί με τον ήρωα στην ιδιωτική. Ή αντίστροφα. Ή όπως συμβαίνει συνήθως, ο δειλός στη δημόσια ζωή ζει μαζί με τον δειλό στην ιδιωτική. Ωστόσο, η ιδέα ενός ανθρώπου χωρισμένου στα δύο με το τσεκούρι ήταν πολύ απλή. Καλύτερα να έλεγε: ενός ανθρώπου χωρισμένου σε εκατό κομμάτια.
ο φίλος του Σλάβα Ροστροπόβιτς ισχυριζόταν πως όσο μεγαλύτερο ταλέντο έχει κανείς τόσο καλύτερα αντέχει τους διωγμούς. Πώς είναι όμως όταν σου έχουν τσακίσει το πνεύμα, το κουράγιο; Όταν χάσεις το κουράγιο σου δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις σαν να ήταν χορδή βιολιού. Έχει χαθεί κάτι βαθύ από την ψυχή σου και το μόνο που σου μένει -τι είναι;- μια τακτικιστική πονηριά, η ικανότητα να παριστάνεις τον ανάξιο καλλιτέχνη και η αποφασιστικότητα να προστατέψεις τη μουσική και την οικογένειά σου.
Έτσι παραδόθηκε στον Ποσπέλοφ, όπως ο ετοιμοθάνατος στον παπά. Ή όπως ο προδότης παραδίνεται, με τον νου θολωμένο από τη βότκα, στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Όταν υπέγραψε το χαρτί που του έβαλαν μπροστά του, σκέφτηκε φυσικά να αυτοκτονήσει, αλλά αφού ήδη αυτοκτονούσε ηθικά τι νόημα θα είχε η κανονική αυτοκτονία;
Υπέγραψε την αίτηση να γίνει μέλος του Κόμματος κι ύστερα ετράπη σε φυγή στο Λένινγκραντ, όπου κρύφτηκε στο σπίτι της αδελφής του.
Θα είχαν την ψυχή του, αλλά όχι και το σώμα του.

Επιλογή μουσικής, σχεδιασμός ήχου: Agis Gyftopoulos
Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Giannis Gialinis
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

*Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: George Afentakis

Julian Barnes
“Ο Αχός της εποχής”
μτφ: Θωμάς Σκάσσης (Θωμάς Σκάσσης)
2η έκδοση, Αθήνα 2016
Εκδόσεις Μεταίχμιο (Εκδόσεις Μεταίχμιο – Ekdoseis Metaixmio)

σχετικα podcasts