Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

08Ιαν2019 “Μικρές δεξαμενές μελάνης” Julian Barnes: Ο Αχός της Εποχής”, 1η εκπομπή Ντμίτρι Σοστακόβιτς (Audio)

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 στις 9:10, ώρα βραδινή
“Julian Barnes: Ο Αχός της Εποχής”, 1η εκπομπή

Μια μυθοστορηματική βιογραφία για τον σπουδαίο Ρώσο συνθέτη του 20ου αιώνα Ντμίτρι Σοστακόβιτς πλαισιωμένη από τη μουσική του.
Τέχνη και εξουσία, θάρρος και δειλία.

Βρισκόμαστε στο 1936, στην τρομοκρατημένη από τον Στάλιν Ρωσία. Ένας τριαντάχρονος άνδρας καπνίζει δίπλα στον ασανσέρ μιας πολυκατοικίας, κάπου στο Λένινγκραντ. Δίπλα του ένα βαλιτσάκι με τσιγάρα, εσώρουχα και σκόνη για το καθάρισμα των δοντιών. Ο άνδρας είναι ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς ο οποίος περιμένει κάθε βράδυ άυπνος να τον συλλάβει η μυστική αστυνομία του Στάλιν. Η μουσική που συνέθεσε ο καλλιτέχνης για την όπερα «Η λαίδη Μακμπέθ του Μτσενσκ» δεν άρεσε στον Στάλιν, ο οποίος αποχώρησε στα μισά της παράστασης φανερά δυσαρεστημένος. Την επόμενη ημέρα, η Πράβντα δημοσιεύει ένα άρθρο χαρακτηρίζοντας το έργο του «Βαβούρα αντί μουσικής», έργο που ερεθίζει το διεστραμένο γούστο των αστών, ενώ “ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η τάση για τη σοβιετική μουσική είναι ολοφάνερος”.
Ο Σοστακόβιτς είναι πια εχθρός του λαού και έχει μπει στο στόχαστρο της πανίσχυρης, ισοπεδωτικής σταλινικής εξουσίας.

Το μόνο που του απομένει πέραν από την αμείλικτη κρίση της Ιστορίας είναι η μουσική του και η ελπίδα ότι αυτή, εφόσον μείνει στα μετέπειτα χρόνια, όταν αυτός πια θα έχει φύγει από τη ζωή, θα καταφέρει τρόπον τινά να «καθαρίσει» το όνομά του, ώστε ο κόσμος να μην τον θεωρεί δειλό, τουλάχιστον όχι χωρίς να αναλογιστεί τι διακυβευόταν.

«Η ψυχή μπορεί να χαθεί με τρεις τρόπους: από αυτό που σου κάνουν άλλοι, από αυτό που σε βάζουν να κάνεις στον εαυτό σου και από αυτό που επιλέγεις μόνος σου να κάνεις στον εαυτό σου».

Ραδ/κή σύνθεση, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά (Afroditi Kosma)
Επιλογή μουσικής, σχεδιασμός ήχου: Άγης Γυφτόπουλος (Agis Gyftopoulos)
Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Γιάννης Γιαλίνης (Giannis Gialinis)
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

*Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Γιώργος Αφεντάκης (George Afentakis)

Julian Barnes
“Ο Αχός της εποχής”
μτφ: Θωμάς Σκάσσης (Θωμάς Σκάσσης)
2η έκδοση, Αθήνα 2016
Εκδόσεις Μεταίχμιο (Εκδόσεις Μεταίχμιο – Ekdoseis Metaixmio)

σχετικα podcasts