Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Παντελής Μπουκάλας | Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ

Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Τακρόφσκι

Οι «Μικρές Δεξεμενές Μελάνης» φιλοξενούν τον αρθρογράφο, συγγραφέα, μεταφραστή, ποιητή Παντελή Μπουκάλα.

Διαβάζουμε αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ο Χριστός στα χιόνια, εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα (Αθήνα 2022).

Μια βιογραφία της προσωπικής ανάγνωσης του Παντελή Μπουκάλα σε εφτά ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφιστή, έργο που το οργάνωσε η αγωνία για τον άνθρωπο ως δυνατότητα ήθους, προσφοράς, αυτοθυσίας, καλοσύνης.

[Λέω εσένα εξάγγελο. Έφερες τον Χριστό απ’ τη θερμή Παλαιστίνη στα χιόνια της Ρωσίας, γυμνό, να τον ζεστάνει η αγωνία σου. Κομιστή σε λέω μιας αλήθειας λεπρής, απαράδεκτης. Κοινωνό μιας εθελοθρησκείας χωρίς τελετές και στολές, εντολές και ναούς, που πολλοί όπου γης την ασπάστηκαν στων καιρών το ξετύλιγμα, αψηφώντας τον πρόδηλο κίνδυνο ιερατείων και όχλων. Και το δόγμα της ένα: πώς αλήθεια άλλη απ’ της αλήθειας την έρευνα, αναζήτηση ακοίμητη, δεν νοείται. Ανύπαρκτη.

Και λέω εξάνθρωπους τα χλομά ανθρωπάκια που κρατούν εξουσία στο χέρι τους, ιδιοκτήτες κι αυθέντες, και πνίγουν τον Λόγο με τη μία και μόνη Αλήθεια τους. Μιάν Αλήθεια που δούλους ζητάει, σκυμμένους, όχι ελεύθερους. Παιχνίδια θα πεις. Παιχνίδια των λέξεων. Μα αυτές περιουσία μας μόνη. Και εξουσία μας μόνη η ελευθερία τους, είτε σέβας θα γίνει για τα θεϊκά και τ’ ανθρώπινα είτε χλεύη. Διαφορά δεν υπάρχει. ]

Σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ακούμε μέρος της σύνθεσης που έγραψε η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη για την παράσταση «Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» – μια ανάθεση της ΕΛΣ–  σε λιμπρέτο του Παντελή Μπουκάλα. Από ζωντανή ηχογράφηση της τελευταίας παράστασης με 18 ερμηνευτές και εννεαμελές σύνολο δωματίου.

Ακούμε επίσης μουσική :

_του Ryuichi Sakamoto από το άλμπουμ async, που έγραψε για μια «υποτιθέμενη» ταινία του Ταρκόφσκι

_του Ελβετού βιολονίστα Paul Giger βασισμένη σε ψαλμωδίες Βενεδικτίνων μοναχών.

_των Tarkovsky Quartet

Αφήγηση | Παντελής Μπουκάλας, Αφροδίτη Κοσμά

Ηχητική επεξεργασία | Τάσος Μπακασιέτας

σχετικα podcasts