Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2023

Oğuz Atay | Αποσυνάγωγοι – Εκπομπή 1η

«Εν αρχή ην ο Λόγος, η λέξη». Έτσι ξεκινάει το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Και πριν από τον Λόγο ήταν η Μοναξιά. Η οποία εξακολούθησε να υπάρχει και μετά. Άρχισε εκεί που τελείωσε ο Λόγος. Άρχισε πριν οι λέξεις κατορθωθεί να αρθρωθούν. Οι λέξεις έκαναν τον άνθρωπο να ξεχάσει τη Μοναξιά, και η μοναξιά έζησε μέσα στον άνθρωπο παρέα με τις Λέξεις. Αυτές μίλησαν για τη Μοναξιά, έλιωσαν και διαλύθηκαν μέσα της. Μόνο οι Λέξεις μπόρεσαν να κατευνάσουν τον πόνο και όσο οι λέξεις έρχονταν στον νου του ανθρώπου, η Μοναξιά μεγάλωνε και γινόταν αβάσταχτη».

~

Υπήρχε και κάτι που λεγόταν πατρίδα, και που έπρεπε να το προστατεύεις πολύ καλά. Όλοι εμείς κάθε πρωί φωνάζαμε με μια φωνή ότι την αγαπάμε πιο πολύ και από την ύπαρξή μας, και δίναμε -πώς τον δίναμε- κάτι που λέγεται όρκος. Υπήρχαν και μερικές ζωγραφιές που έδειχναν κάτι συνοφρυωμένους άντρες που ο πατέρας μου μου είχε απαγορεύσει αυστηρά να τους βάλω γένια και μουστάκια όπως έκανα με τους διάφορους μπαρμπάδες στην εφημερίδα…. |

«Το βιβλίο που κρατάτε δεν είναι ένα μυθιστόρημα για κοινωνικούς αγώνες…καταπιεσμένους ανθρώπους – είναι το μυθιστόρημα των στεναγμών μιας ψυχής που υποφέρει»

Oğuz Atay

Η είδηση της αυτοκτονίας του παλιού του φίλου Σελίμ συγκλονίζει τον Τουργκούτ. Οι δυο τους ήταν αχώριστοι από όταν σπούδαζαν μηχανικοί στο Πολυτεχνείο. Θρηνεί, αναπολεί τα χρόνια που πέρασαν παρέα και ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης των αιτιών του θανάτου του. Ερευνά την ερωτική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή του Σελίμ, μελετά τα γραπτά που άφησε πίσω του, συναντά πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους που καθένας τους τού παρουσιάζει και άλλη εικόνα του φίλου του.

Η ανατομία της τουρκικής κοινωνίας, μέσα από την ιστορία μιας μικρής παρέας νέων διανοούμενων στα μέσα του 20ού αιώνα, που δεν βρίσκουν κανένα νόημα και καμιά αξία για να κρατηθούν και νιώθουν αποσυνάγωγοι. «Ίσως το σημαντικότερο τουρκικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα» κατά την Unesco.

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

Ηχητική επεξεργασία: Νίκος Σαβοργινάκης

Ακούμε:

* Mercan Dede

* Azam Ali

* Anouar Brahem

*Sufi Music (Makam Hicaz, Hüseyni Und Segah)

*Kinan Azmeh

Oğuz Atay | Αποσυνάγωγοι

Μετάφραση | Νίκη Σταυρίδη

Απόδοση ποιητικών τμημάτων | Δημήτρης Μαύρος

Έργο εξωφύλλου| Κυριάκος Κατζουράκης

Εκδ. Gutenberg

Αθήνα, 2022

σχετικα podcasts