Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Η ερευνητική εμμονή του ερευνητή λογοτεχνίας Ρόναλντ Μίτσελ είναι ο Βικτωριανός ποιητής Ράντολφ Χένρι Ας.

Μια μέρα του Σεπτεμβρίου του 1986, στη Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, ο Ρόναλντ Μίτσελ ανακαλύπτει δύο επιστολές του Ας που απευθύνονταν σε κάποια «αγαπητή κυρία». Αντί να τις επιστρέψει τις βάζει στην τσέπη. Η «αγαπητή κυρία» ήταν η ποιήτρια Κρίσταμπελ Λαμότ, «μια γυναίκα εξοργισμένη, παραδομένη στην αλλοφροσύνη», με λεσβιακή σεξουαλικότητα, την οποία είχαν λατρέψει οι φεμινίστριες.

Η έρευνά του τον οδηγεί στη Μοντ Μπέιλι που διηύθυνε ένα πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Γυναικείων Σπουδών και μαζί αρχίζουν να ψάχνουν τη σχέση των δύο βικτοριανών και να φτάνουν  στην αποκάλυψη του απαγορευμένου έρωτα του Ας και της Λαμότ μα και στη συνειδητοποίηση του δικού τους.

«Πότε πότε, υπάρχουν αναγνώσεις που κάνουν το χνούδι στον αυχένα μας, το ανύπαρκτο τρίχωμά μας, να σηκώνεται και να τρέμει, όταν κάθε λέξη καίει και αστράφτει σκληρή και διάφανη και αιώνια και ακριβής, σαν τα πετράδια της φωτιάς, σαν τις κουκίδες των άστρων στο σκοτάδι- αναγνώσεις που η γνώση ότι θα γνωρίσουμε το κείμενο διαφορετικά, καλύτερα ή πιο ικανοποιητικά προηγείται κάθε ικανότητας να πούμε τι γνωρίζουμε ή πώς. Σ’ αυτές τις αναγνώσεις, η αίσθηση ότι το κείμενο έχει εμφανιστεί ως εντελώς καινούργιο, πρωτοφανέρωτο και πρωτοείδωτο, ακολουθείται, σχεδόν αμέσως, από την αίσθηση ότι ήταν πάντα εκεί, ότι εμείς οι αναγνώστες το ξέραμε ότι ήταν πάντα εκεί και πάντα γνωρίζαμε ότι ήταν όπως ήταν, αν και τώρα για πρώτη φορά αναγνωρίζουμε και συνειδητοποιούμε πλήρως τη γνώση μας».

Σ’ αυτή την 1η εκπομπή διαβάζουμε αποσπάσματα φυσιολατρικών περιγραφών.

Ακούμε:

*Takashi Yoshimatsu

*Jon Hassell*Somei Satoh

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά​

Ηχητική επεξεργασία : Στέλιος Εφεντάκης
Παραγωγή-Παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Μάριου Στρόφαλη 

σχετικα podcasts