Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 15.11.2022

Μαρία Μήτσορα: «Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος»

Από μία τρύπα στην άσφαλτο, κάπου στον Λυκαβηττό, μπαινοβγαίνει η κυρία Τασία- μια μοδίστρα πεθαμένη εδώ και χρόνια- και ο άσπρος γάτος της ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος. Ισχυρίζονται ότι έχουν ανοίξει Γραφείο Ευρέσεως Φαντασμάτων και για χάρη της ηρωίδας θα στήσουν στον πίσω κήπο της το δείπνο της Εκάτης. Προσκεκλημένοι είναι οι άντρες της ζωής της. Οι μνήμες πόνου που τις κληροδότησαν ανασκαλεύονται με σκοπό τη συγχώρεση.

«Πλάι λοιπόν σ’ αυτόν τον κάδο, μέσα από μια τρύπα ανάμεσα στην άσφαλτο και στο πεζοδρόμιο, είδα για μια στιγμή κάτι πιο πυκνό από καπνό να ξετυλίγεται σαν κορδέλα όταν παίζει μαζί της ο αέρας, και την επόμενη στιγμή η κυρία Τασία με τη ρόμπα της την καπιτονέ, με εκείνο το αξέχαστο εμπριμέ με τα νούφαρα, στάθηκε μπροστά μου και με άρπαξε από το μπράτσο. Πάνω στο συνθετικό σατέν, που είχε το χρώμα της ακατέργαστης ζάχαρης, τα νούφαρα άνθισαν λαμπερά, κι αμέσως μετά κεφάλι, χέρια, πόδια εμφανίστηκαν και τα χαρακτηριστικά της σταθεροποιήθηκαν όπως τα θυμόμουν, σε ένα πρόσωπο όμως αρυτίδωτο. Το στόμα της άνοιξε, μέσα από τα αραιά δόντια βγήκε βραχνή η φωνή της και μου ψιθύρισε: «Ήμουν η κυρία Τασία, που με έλεγες Σαμουράι στις φίλες σου, και πάντοτε ήθελα να σου πω ότι σε έχω μέσα στην καρδιά μου. Εκείνα τα υφάσματα που μου έφερνες, εκείνο το crêpe de Chine στο χρώμα του αίματος, μου θύμιζε τα νιάτα μου, μου θύμιζε ότι είχα πάρει λάθος άντρα».

… Τώρα, ξέρεις, δεν ράβω πια, θα σου τα πω μια άλλη φορά – γιατί η βάρκα κάτω έχει καινούρια μηχανή, άσε που ο απόγονος του πρώτου Κέρβερου είναι ο πιο ανυπόμονος απ’ όλους… Δώσε όμως κανένα κέρμα».

Ακούμε:

*Brian Eno & Cluster

*Max Richter

*Max Richter + Tilda Swinton

*Laurie Anderson

*Lou Reed & Laurie Anderson

*Iva Bittova

*Hiromi

*Dream Carpets

*Daniel Herskedal

Ηχητική επεξεργασία: Νίκος Σαβοργινάκης (@Nick Sabor)

*Μαρία Μήτσορα: Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος

Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers 2021

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά (Afroditi Kosma)

σχετικα podcasts