“Φιλιώ Χαϊδεμένου : Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα”
Με αφορμή την Εκατονταετηρίδα Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού οι Μικρές Δεξαμενές Μελάνης τιμούν τους πρόσφυγες του Ελληνισμού της Ανατολής με αποσπάσματα από το βιβλίο ζωής της Φιλιώς Χαϊδεμένου.
Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα, γεννήθηκε το 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, μία κωμόπολη λίγα χιλιόμετρα από τη Σμύρνη. Το 1922, με τον διωγμό, έχασε αδέλφια και πατέρα. Ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα.
Kοίταξε κατάματα την πιο φρικτή πλευρά του ανθρώπου, δεν έχασε την πίστη της σε αυτόν, συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το τέλος της ζωής της χωρίς μίσος και προκαταλήψεις.
Η γιαγιά Φιλιώ πρωταγωνιστεί στους ξεριζωμένους πρόσφυγες που ριζώνουν στο μητροπολιτικό έδαφος και γρήγορα προσφέρουν καρπούς.
Η δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν όνειρο και κατάκτηση της γιαγιάς Φιλιώς.
Από το βιβλίο της μεταφέρουμε αποσπάσματα από την εύχαρη ζωή στη Μικρά Ασία με τις εργασίες και τα γλέντια, τους διωγμούς, την άρνηση των Ελλαδιτών να τους δεχτούν, την αρχική εγκατάσταση σε παράγκες και την αναδίπλωση των μεγαλοψυχίας των ανθρώπων αυτών στη ζωή και την προσφορά τους στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ακούμε:
* Μάριο Παπαδέα (Marios Papadeas)
*΅Εστουντιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου (@Εστουντιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου)
*Κλεονίκη Τζοανάκη
*Μανώλη Πάππο
*Σοφία Λαμπροπούλου (Sofia Labropoulou)
*Σωκράτη Σινόπουλο με Bijan Chamirani, Keyvan Chemirani, Jean-Guihen Queyras (Sokratis Sinopoulos)
*Τα Ριζά (Τα Ριζά / Rizà)
*Άννα Λινάρδου (Anna Linardou)
*Μιχάλη Καλκάνη (Mihalis Kalkanis)
*Primavera en Salonico & Σαβίνα Γιαννάτου (Primavera En Salonico Fan Page, Σαβίνα Γιαννάτου – Savina Yannatou)
Ηχητική επεξεργασία: Τάσος Μπακασιέτας
*Φιλιώ Χαϊδεμένου
“Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα”
Εκδόσεις Σκίουρος
Αθήνα, 2017
Εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος – Mov Skiouros Publications
Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά (Afroditi Kosma)