Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 20.09.2022

“Τέλλος Άγρας: Το Φθινόπωρο στην αγορά”

Μικρό, κομψό και περιεκτικό!

“Πήρα το φθινόπωρο από το χέρι και πήγαμε στην αγορά να του πάρω ένα καινούργιο επίθετο, στην αγορά της Μνήμης, των Λεξικών, των Γλωσσαρίων.

Αυτά που φορεί έχουν πια ολότελα παλιώσει. Τρόμαξα να του εύρω κάποιο παρουσιάσιμο να μπορέσει να ΄ρθει μαζί μου, αλλά που να βάλει πια εκείνα τα παλιά τα κουρέλια του τα κίτρινα, τα τιποτένια. Αν δε βρεθεί κάποιο καινούργιο, θαρρώ πως θα απομείνει πια ολότελα γυμνό, μόνο με τον ίδιο τον εαυτό του”.

Το φθινόπωρο με εκείνα τα παλιά τα κουρέλια του, “τα κίτρινα τα τιποτένια” μπαίνει σε ένα “σοβαρό κατάστημα με πέντε πατώματα”, για να αναζητήσει, με τη συνοδεία του αφηγητή-ποιητή, το κατάλληλο επίθετο για να σκεπάσει τη γύμνια του.

Στο “σοβαρό κατάστημα” βρίσκει τις εξής επιγραφές επιθέτων απ’ όπου μπορεί να διαλέξει:

“Δημοσιογραφικά”, “Ποίηση”, “Εμπορικά”.

Με το ισχυρό αισθητικό αίσθημα που τον διακρίνει, την εκφραστική κομψότητα και την καλόγνωμη ειρωνική διάθεση, ο Τέλλος Άγρας (μεταφραστής, ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας) γράφει ένα κομψοτέχνημα για το αγαπημένο του Χινόπωρο.

Το διήγημα του Τέλλου Άγρα «Το φθινόπωρο στην αγορά» προέρχεται από το αρχείο του Άγρα στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

Η πρώτη του δημοσίευση έγινε το 1927.

Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης

σχετικα podcasts