Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 02.08.2022

Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ: Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα

(2η εκπομπή)

Αόρατη κι ελεύθερη! Αόρατη κι ελεύθερη! …

Η Μαργαρίτα έσφιξε πιο δυνατά τη σκούπα της κι άρχισε να πετάει πιο αργά…

Στο τέλος αυτού του στενού τράβηξε την προσοχή της ένα ογκώδες και πολυτελές οκταόροφο κτίριο, που μόλις θα είχε χτιστεί…

Η επιγραφή του καταλόγου “Το σπίτι του Δραματουργού και του Λογοτέχνη” έκανε τη Μαργαρίτα να μπήξει ένα πνιχτό βογκητό. Ανυψώθηκε λίγο στον αέρα κι άρχισε να διαβάζει βιαστικά τα επίθετα:

-Λατούνσκι! χούγιαξε η Μαργαρίτα. Λατούνσκι! Μα είναι αυτός! Αυτός που κατέστρεψε τον μαιτρ…

Η Μαργαρίτα πέταξε στο παράθυρο, βγήκε, πήρε λίγη φόρα και χτύπησε με το σφυρί το τζάμι, που θρυμματίστηκε. Ξεμπερδεύοντας με τα παράθυρα του Λατούνσκι, η Μαργαρίτα πέταξε στο γειτονικό διαμέρισμα. Τα χτυπήματα πολλαπλασιάστηκαν και το στενό γέμισε από κρότους και χλαπαταγή απ’ τα σπασμένα τζάμια. Απ’ την κύρια είσοδο έτρεξε ο θυρωρός, κοίταξε προς τα πάνω, και μην μπορώντας ν’ αποφασίσει αμέσως τι έπρεπε να κάνει, έχωσε στο στόμα του μια σφυρίχτρα και σφύριξε μανιασμένα. Μανιασμένη απ’ τα σφυρίγματα και η Μαργαρίτα, αφού έσπασε και το τελευταίο παράθυρο στον όγδοο όροφο, κατέβηκε στον έβδομο και άρχισε να θρυμματίζει και σ’ αυτόν τα τζάμια.

Απηυδισμένος από τη μακρόχρονη απραξία του πίσω από τις γυάλινες πόρτες της εισόδου, ο θυρωρός έβαζε στο σφύριγμα όλη του την ψυχή, ακομπανιάροντας θα ‘λεγες τη Μαργαρίτα. Στις παύσεις, όταν εκείνη πετούσε από το ένα παράθυρο στο άλλο, ο θυρωρός έπαιρνε βαθιά ανάσα και σε κάθε χτύπημα της Μαργαρίτας, φούσκωνε τα μάγουλά του και σφύριζε, τρυπανίζοντας τον νυχτερινό αέρα ως τον ουρανό.

Οι προσπάθειές του, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της μανιασμένης Μαργαρίτας φέρανε αξιόλογα αποτελέσματα. Στο σπίτι απλώθηκε πανικός. Τα άθικτα ακόμα τζάμια άνοιγαν διάπλατα, κεφάλια εμφανίζονταν, ενώ όσα παράθυρα ήταν ανοιχτά κλείνανε με μιας….

Η Μαργαρίτα ακούμπησε αθόρυβα το σφυρί στο περβάζι και πέταξε έξω από το παράθυρο. Γύρω από το σπίτι γινόταν χαμός…

Προσέχοντας να μην αγγίξει κανένα σύρμα, έσφιξε πιο γερά τη σκούπα της, και σε μια στιγμή βρέθηκε πάνω από τη στέγη του συφοριασμένου σπιτιού…

Τα μαλλιά της Μαργαρίτας από ώρα τώρα έστεκαν ολόρθα, θυσανωτά, και το φεγγαρόφωτο γλιστρούσε στο κορμί της μ’ ένα ελαφρό σφύριγμα.

Ακούμε:

* Sub Zero

* Sergei Prokofiev

*Sergei Rachmaninov

* Murcof

* Alexander Borodin

* Daniel Hope

* Sinika Langeland

Ηχητική επεξεργασία : Νίκος Σαβοργινάκης (@Nick Sabor)

*Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

“Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα”

Μτφ: Τίνα Καραγεώργη, Γιούρι Γιαννακόπουλος

Εκδόσεις “Θεμέλιο”

1991

Επιμέλεια, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά Afroditi Kosma

σχετικα podcasts