Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 19.07.2022

“Μίλοραντ Παβιτς : Το λεξικό των Χαζάρων”

Ο 9ος αιώνας ήταν η περίοδος που σύμφωνα με τον μύθο γράφτηκε πρώτη φορά το πρωτότυπο “Λεξικό των κυνηγών ονείρων των Χαζάρων” από την πριγκίπισσα Ateh και τον εραστή της τον Al-Safer.

Το λεξικό ήταν μία συλλογή από όνειρα, μαζί με τις βιογραφίες των πιο διάσημων κυνηγών. Στόχος των κυνηγών ήταν να “εισβάλλουν” στα όνειρα άλλων ανθρώπων για να συλλέξουν τα κομμάτια του Αδάμ, να ανασυνθέσουν το σώμα και την ψυχή του, που θεωρούνταν ο απόλυτος παράδεισος, ώστε να δημιουργήσουν ένα σύνολο, τα λεγόμενα λεξικά των Χαζάρων.

Κυνηγοί Ονείρων

Αίρεση Χαζάρων ιερωμένων που προστάτιδά τους ήταν η πριγκίπισσα Ατεχ. Είχαν την ικανότητα να διαβάζουν τα ξένα όνειρα, να κατοικούν μέσα τους, όπως στο σπίτι τους, και να κυνηγούν ορμώντας μέσα απ’αυτά το αγρίμι που τους υπέδειξαν – άνθρωπο, πράγμα ή ζώο.

“Στο όνειρο νιώθουμε όπως το ψάρι στο νερό. Κατά καιρούς αναδυομαστε από το όνειρο, ρίχνουμε μια ματιά στον κόσμο στην ακτή, αλλά ξανά βυθιζόμαστε βιαστικά και με απελπισία επειδή νιώθουμε καλά μόνο στα βάθη. Σ’ αυτές τις σύντομες αναδυσεις μας στη στεριά παρατηρούμε ένα παράξενο πλάσμα πιο οκνηρό από εμάς, συνηθισμένο να αναπνέει με διαφορετικό τρόπο από εμάς και κολλημένο με όλο του το βάρος στη στεριά αλλά επίσης στερημένο από τις ηδονές μέσα στις οποίες εμείς ζούμε όπως στο ίδιο μας το σώμα.

Γιατί εδώ κάτω η ηδονή και το σώμα είναι αδιαχώριστα,

είναι το ένα και το αυτο.”

Ακούμε:

* Joanna Brouk

* Anouar Brahem & Dave Holland & John Surman

Ηχητική επεξεργασία: Τάσος Μπακασιετας

Μίλοραντ Πάβιτς

Το Λεξικό των Χαζάρων

Μτφ: Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, Εκδόσεις Ηρόδοτος

Αθήνα 1991

σχετικα podcasts