Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 12.07.2022

“Πιέρ Πάολο Παζολίνι: Το μακρύ ταξίδι της άμμου”

Το καλοκαίρι του 1959, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι όργωσε με ένα Fiat Millecento ολόκληρη την ιταλική ακτή, ως ειδικός απεσταλμένος του περιοδικού Successo, το οποίο δημοσίευσε σε τρία συνεχόμενα τεύχη το Μακρύ ταξίδι της άμμου.

Νάπολη, Ιούλιος

Φτάνω στη Νάπολη κατά το βράδυ: η καταιγίδα φεύγει μακριά, στα παγανιστικά βουνά….

Μια scartella -αυτοκίνητο της αστυνομίας- περνάει αργά την οδό Κράτσολο, ακολουθούμενη από μια urtulella- τζιπ. Τα πρόσωπα γίνονται χαρούμενα. Όλοι τους είναι αθώοι για να πάνε στο φρέσκο. Ένας navacella -νταβατζής-, εκεί δίπλα, μπροστά στη Σάντα Λουτσία, σφυρίζει τον σκοπό του:

Na Frangetella ‘e nuvole

‘na vranca ‘e stelle chiare…

Ο μικρός με τις δέκα λίρες φεύγει σαν πύραυλος, με το κεφάλι χαμηλωμένο, με ενέργεια τρελή, καταπάνω σ’ ένα ζευγάρι πλούσιων Γερμανών, εκείνος στα χακί, καπέλο με πλατιές άκρες, εκείνη με ένα φρικτό πράσινο και μπλε λουλουδάτο φόρεμα, και γάμπες σαν ανθοδοχεία- δεν τους αφήνει μέχρι να πάρει το κέρμα του, και τότε με τα ψιλά σφιχτά στη χούφτα, χωρίς να κοιτάξει αν είναι σπουδαίο κέρμα, του ενός λεπτού ή των δέκα λιρών, τρέχει στον νάνο και του τα δίνει. Ο νάνος είνα ο αρχηγός, οι άλλοι -έξι ή επτά χρονών- δουλεύουν για εκείνον….

Τη νύχτα εκείνη στη Νάπολη δεν πήγα για ύπνο: γύριζα σαν τρελός: αλλού χαζολογούσαν μες στις αυλές, αλλού εγκαινίαζαν ένα καινούργιο καφέ, ολοκόκκινο, το καφέ “Ήλιος”, αλλού ναυτικοί συγχρωτίζονταν με γυναίκες, δίπλα σε σωρούς από βάρκες, αλλού αστοί λικνίζονταν σε σαιζ-λονγκ που στον ήλιο στραφταλίζουν. Τρεις τέσσερις φορές πήγα κι ήρθα στο Ποζίλιπο. Με βρήκε το πρωί, είδα τον Βεζούβιο, τόσο κοντά που μπορούσες να τον αγγίξεις, πάνω σ’ έναν ουρανό πλέον κόκκινο, κορωμένο, λες κι από πίσω κρυβόταν ένας φλεγόμενος παράδεισος.

Ακούμε:

*Al Caiola

* Cedric Perri

* Mario Abbate

* Maria Callas

* Keith Jarrett

* Enrico Caruso

* Stefano Battaglia

* Glenn Gould

* Giuseppe de Luca

* Antonie Bonelli y su orchestra

Επιμέλεια, αφήγηση: Afroditi Kosma

Ηχητική επεξεργασία: Κατερίνα Λαπαδάκη

*Πιέρ Πάολο Παζολίνι

“Το μακρύ ταξίδι της άμμου”

Μτφ. Μπουμπουλίνα Νικάκη (Μπουμπουλίνα Νικάκη Bouboulina Nikaki)

@Εκδόσεις Ηλέκτρα

Αθήνα, 2006

σχετικα podcasts