Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 07.06.2022

Ασλί Ερντογάν: Ο Θαυμαστός Μανδαρίνος

Ιστορίες εξορίας και μουσικές ακροάσεις, ιστορίες μιας νεαρής Τουρκάλας που ζει στη Γενεύη.

Περιγραφές από τις νυχτερινές περιηγήσεις της, αφηγηματικά σπαράγματα της παθιασμένης σχέσης της με τον Ισπανό Σέρτζιο, με διάχυτη στην αφήγηση την κοινωνική παράδοση της Τουρκίας και τη νοσταλγία για την Κωνσταντινούπολη και τους ανθρώπους της.

Ιστορίες συγκίνησης και αλήθειας της Τουρκάλας Ασλί Ερντογάν, συγγραφέα, δημοσιογράφο και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων.

~ Μια ανάμνηση είναι μια γέφυρα προς το παρελθόν, μια στενή, ξύλινη, επικίνδυνη γέφυρα που εξαφανίζεσαι πάνω της. Το παρελθόν είναι η άλλη όχθη του ποταμού όπου δεν θα φτάσεις ποτέ.

~ Ο Βόσπορος ήταν ήρεμος, γεμάτος βαπόρια που έλαμπαν. Βλέπαμε στο σκοτάδι τα φώτα της πόλης και τ’ άστρα που ξεπροβάλλαν να ζωγραφίζουν τη μυστηριώδη μινιατούρα της Ισταμπούλ. Ήταν μια νύχτα όλο ατμούς και ανεπαίσθητους παλμούς, πιασμένη θαρρείς απ’ τις μαύρες φτερούγες του ουρανού καθώς ανοίγαν.

~ Κι απόψε βρέχει, μια καθυστερημένη βροχή του Ιούνη. Τόσο αδύναμη, που αν δεν είχε ένα δυο μπουμπουνητά, δεν θα ένιωθα καν την ύπαρξή της. Διστάζει να αποφασίσει, να βρέξει ή να μη βρέξει, ζητά συγγνώμη για κάθε σταγόνα στο όνομά της…

Απόψε γράφω. Τι φοβερή λέξη, φεύγω. Αποχαιρετώ, φεύγω, αφήνω, εγκαταλείπω, χωρίζω… Μονάχα ένας αποχαιρετισμός διαρκεί μια ολόκληρη ζωή. Θαρρείς πως φεύγω από έναν δρόμο που χάραξαν χιλιάδες θρυμματισμένα όστρακα μυδιών, ακολουθώντας το ίχνος αυτού που αναζητούσε το ανύπαρκτο μαργαριτάρι.

Επιμέλεια, αφήγηση: Afroditi Kosma

Ηχοληψία, Ηχητική επεξεργασία : George Kostopoulos

*Ασλί Ερντογάν

Ο θαυμαστός Μανδαρίνος

Μτφ από τα Τουρκικά: Ανθή Καρρά (Anthi Karra)

Αθήνα, 2017

Εκδόσεις Ποταμός / Potamos Publishers

σχετικα podcasts