Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023

Το νέο άλμπουμ του Γιάννου Αιόλου με τίτλο «Tangos Του Μαγικού Ρεαλισμού» θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Γεννημένος στην Λάρισα ο Γιάννος Αιόλου σπούδασε μηχανολογία αλλά και jazz αυτοσχεδιασμό, κλασική ενορχήστρωση και ηχοληψία στο Λονδίνο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην κινηματογραφική μουσική στην Αμερική. Ο πενηντατετράχρονος σήμερα δημιουργός δραστηριοποιείται σε ένα μεγάλο μουσικό εύρος, μουσική για χορό, θέατρο και κινηματογράφο, ορχηστρικά έργα ενώ έχει συνθέσει και κύκλους τραγουδιών.

Το «Tangos Του Μαγικού Ρεαλισμού» που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο είναι ένα οργανικό έργο με 18 μέρη. Ηχογραφήθηκε στη Σόφια και στη Θεσσαλονίκη. Έπαιξε η Sofia Soloists Chamber Orchestra υπό την διεύθυνση του Konstantin Dobroykov με σολίστ την Margarita Ilieva στο πιάνο και τον Δημήτρη Αραμπατζή στο ακορντεόν, το πιο χαρακτηριστικό όργανο του tango.

Ο Γιάννης Αιόλου δεν εμπνεύστηκε όμως μόνον από το «παραδοσιακό» αργεντίνικο tango αλλά και από το nuevo tango του μεγάλου Astor Piazzola. Ετσι, όπως και εκείνος, «ανοίγεται» τόσο προς την κλασική μουσική όσο και, σε μικρότερο βαθμό, προς την jazz. Όπως όμως δηλώνει, πηγή έμπνευσης του δεν ήταν μόνον η μουσική αλλά και ο χορός tango. Μέρος της έμπνευσης του προήλθε επίσης από το λογοτεχνικό ρεύμα του μαγικού ρεαλισμού που επίσης γεννήθηκε και άνθησε στην Λατινική Αμερική. Κεντρικό στοιχείο του μαγικού ρεαλισμού είναι οι συνεχείς μετασχηματισμοί της πραγματικότητας, τόσο που να μην γνωρίζουμε πότε είναι αληθινή και πότε ψεύτικη – ή μήπως υπάρχουν περισσότερες από μία πραγματικότητες και όλες αληθινές;

Ο Γιάννος Αιόλου μετέφερε αυτή την αίσθηση στην γραφή του με μια συνεχή μεταμόρφωση τονικοτήτων, μελωδιών και βέβαια ενορχηστρώσεων. Συνδύασε την συγκρατημένη ηδυπάθεια και την «υπόγεια» μελαγχολία του tango με την σαγηνευτική ιδιότητα του μαγικού ρεαλισμού να παρουσιάζει πολλαπλές εναλλακτικές απόψεις του περιβάλλοντος κόσμου Στo «Tangos Του Μαγικού Ρεαλισμού» ο Γιάννος Αιόλου με βάση ένα ιδίωμα του παρελθόντος κατέθεσε ένα πλέον ατμοσφαιρικό σύγχρονο έργο γνήσιας ομορφιάς και υψηλής αισθητικής που αξίζει να απολαύσετε.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts