Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Το CD «Johann Sebastian Bach: Clavichord» του András Schiff στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

Πέμπτη 20, Παρασκευή  21, Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 -4-23, στις 18.30

Το CD «Johann Sebastian Bach: Clavichord»  με έργα για πληκτροφόρο όργανο του Ιωάννη Σεβαστιανού Μπαχ, που αποδίδει αριστοτεχνικά στο κλαβίχορδο ο András Schiff θα παρουσιαστεί στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» σε τέσσερις συνεχόμενες εκπομπές.   

Ο András Schiff που τον Δεκέμβριο θα συμπληρώσει τα εβδομήντα χρόνια του γεννήθηκε στην Ουγγαρία από Εβραίους γονείς αλλά, μετά από μεγάλο διάστημα παραμονής στην Αμερική, απέκτησε την βρετανική υπηκοότητα. Εκδήλωσε το ταλέντο του στο πιάνο μόλις πέντε ετών και δεν άργησε να καταξιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους σολίστ του οργάνου. Δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της μουσικής δωματίου αλλά και σαν μαέστρος. Ασχολείται με ένα ευρύ ρεπερτόριο αλλά έχει μια προτίμηση στο μπαρόκ και θεωρείται μια από τις αυθεντίες διεθνώς στην ερμηνεία έργων του Μπαχ. Εκτός από τα έργα που συνέθεσε συγκεκριμένα για εκκλησιαστικό όργανο ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ δεν όρισε ποιο ήταν το πληκτροφόρο όργανο για το οποίο έγραψε πάρα πολλά. Μουσικολόγοι και ερευνητές όμως συμφωνούν πλέον ότι το clavier του Μπαχ ήταν το κλαβίχορδο ή κλειδοκύμβαλο ελληνιστί πριν η ονομασία επεκταθεί λανθασμένα και στο γνωστό μας πιάνο, ένα όργανο που ο Μπαχ – όπως και πολλοί άλλοι, σύγχρονοι και λίγο μεταγενέστεροι του συνθέτες – αγαπούσε πολύ. Στο πλαίσιο της ενασχόλησης του και της εμβάθυνσης του στο έργο του Μπαχ ο András Schiff  το έχει προσεγγίσει και στο παρελθόν με πληκτροφόρα όργανα παλαιότερων εποχών. Μολαταύτα για το διπλό album με έργα Μπαχ «Johann Sebastian Bach: Clavichord» που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο στην New Series της έγκριτης γερμανικής εταιρείας ECM Records,  επέλεξε για πρώτη φορά το κλαβίχορδο.

Το κλαβίχορδο εμφανίστηκε τον δέκατο τέταρτο αιώνα αλλά η εποχή της ακμής του ήταν ο δέκατος έκτος. Το όργανο που παίζει σε αυτή την ηχογράφηση ο  András Schiff κατασκευάστηκε το 2003 από τον Βέλγο κατασκευαστή πληκτροφόρων εποχής Joris Potvlieghe και είναι πιστή αναπαράσταση ενός κλαβίχορδου του 1743. Όπως σημειώνει ο Schiff «το χαμηλής έντασης και εξαιρετικά διαυγές  ηχόχρωμα του κλαβίχορδου όχι μόνο προσφέρει μια διαφορετική αισθητική απόλαυση στο ακροατήριο, αλλά επίσης με βοήθησε να κατανοήσω περισσότερο από ποτέ την συνθετότητα της γραφής του Μπαχ για πληκτροφόρα όργανα».

σχετικα podcasts