Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 09 Μαρτίου 2023

“Kinesis”, Galan Trio – Μέρος Α΄

Το album «Kinesis» των Galan Trio στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Μεταδόσεις : 9,10,16,17-3-23, στις  18.00

Την τρίτη δισκογραφική εργασία των Galan Trio «Kinesis» που κυκλοφόρησε στην αρχή της χρονιάς από την Neuma Records θα παρουσιάσει σε ένα κύκλο τεσσάρων εκπομπών ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Οι Galan Trio είναι ένα σύνολο μουσικής δωματίου, ένα πιάνο τρίο συγκεκριμένα το οποίο αποτελείται από τρείς εξαίρετους σολίστ, τον Πέτρο Μπούρα στο πιάνο, τον Μπάμπη Καρασαββίδη στο βιολί και την Μαρίνα Κολοβού στο βιολοντσέλο. Μας συστήθηκαν με το πρώτο album τους «Switch» το οποίο ακολούθησε το  «Ararat» και λίγο καιρό πριν το «Kinesis». Πρόκειται για ένα διπλό CD που περιλαμβάνει δέκα έργα ισάριθμών Αμερικανών συνθετών η πλειονότητα των οποίων έχει γραφτεί για τους Galan Trio.

Τα έργα του «Kinesis» έχουν συνθέσει οι Paul Richards, Martin Gendelman, Scott Robbins, Ken Steen, Jon Levey, Todd Grοves, Matthew Greenbaum, David Martynuik και δύο ομογενείς δημιουργοί, οι Νικήτς Δήμος και Γιώργος Βασιλαντωνάκης. Διακρίνονται για την πολύ μεγάλη μεταξύ τους υφολογική και στιλιστική ευρύτητα, από πιάνο τρίο της σπουδαίας παράδοσης του ρομαντισμού και της προγραμματικής μουσικής μέχρι τις πιο σύγχρονες τάσεις και την ατονικότητα. Παράλληλα με την ακρόαση του «Kinesis» ο Θάνος Μαντζάνας συνομιλεί με τον πιανίστα και ιδρυτή των Galan Trio Πέτρο Μπούρα για τις συνθήκες γέννησης του project, την φύση του, την σχέση του με την συγκυρία της πανδημίας, τα διαδοχικά ταξίδια του συνόλου στην Αμερική για ζωντανές εμφανίσεις εκεί και το πως αυτή αποτυπώνεται στα έργα του album τα οποία με την σειρά τους την αντανακλούν.

Το «Kinesis» είναι μια τολμηρή και πολύ ενδιαφέρουσα εργασία που ανοίγει νέους δρόμους τόσο για τα σύνολα μουσικής δωματίου όσο και για την σύγχρονη μουσική στη χώρα μας.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

Τεχνική επιμέλεια εκπομπών: Αργύρης Παντελιάδης

σχετικα podcasts