Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 02 Μαρτίου 2023

Το album της Clio K. «Jasmine In November» στην εκπομπή « Κριτικός λόγος»

Το δεύτερο album της Clio K. «Jasmine In November» θα  παρουσιάσει και θα αναλύσει στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.  

H Clio K. (κατά κόσμον Κλειώ Καραμπελιά) γεννήθηκε από Ελληνες γονείς στο Παρίσι όπου και μεγάλωσε και σπούδασε κλασική άρπα από ηλικίας έξι ετών και στη συνέχεια μουσικολογία. Παράλληλα όμως μελέτησε το τουρκικό παραδοσιακό όργανο σάζι με έναν δεξιοτέχνη του οργάνου και πέρασε αρκετά χρόνια στην Ινδία μελετώντας την παραδοσιακή μουσική της. Αυτό το άθροισμα των τόσο εκλεκτικών σπουδών και άρα και επιρροών την έκανε να διαμορφώσει ένα εξαιρετικά προσωπικό μουσικό ύφος. Αυτό αρχίζει φυσικά από τον τρόπο που προσεγγίζει το με τόσο ιδιοσυγκρασιακό αλλά και γλυκό ηχόχρωμα όργανο της. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί την άρπα η Clio K. έχει ελάχιστη ως και καθόλου σχέση με τον ρόλο της στο πλαίσιο συμφωνικών ορχηστρών και σε ανάλογα έργα. Μοναδικό μάλλον ανάλογο προηγούμενο αυτό της Alice Coltrane, δεύτερης συζύγου του γίγαντα της jazz John Coltrane. Η Alice Coltrane ξεκίνησε ως εξαιρετικά προικισμένη πιανίστρια αλλά ασχολήθηκε και με την άρπα και από ένα σημείο και μετά την έπαιζε σχεδόν εξίσου με το πιάνο. Ακολουθώντας υπό μιαν έννοια τα βήματα της το μουσικό σύμπαν της Clio K αποτελείται από την jazz, τον αυτοσχεδιασμό και το ενδιαφέρον της για την world music, με επίκεντρο την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τη χρήση πολλών στοιχείων ή και ιδιωμάτων από αυτήν, ισορροπώντας διαρκώς μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Η Clio K. μας συστήθηκε το 2016 με το πρώτο album της «Ariadne» έναν κύκλο οργανικών συνθέσεων εμπνευσμένων από τον μύθο της Αριάδνης, της κόρης του βασιλιά Μίνωα που ερωτεύθηκε τον Θησέα και με τον μίτο της του έδωσε τον τρόπο να βγει ζωντανός από τον Λαβύρινθο σκοτώνοντας τον Μινώταυρο. Επτά χρόνια αργότερα,  ήρθε το δεύτερο album της «Jasmine In November». Σε αυτό πλαισιώνεται από τρεις εξαίρετους μουσικούς, τον Γάλλο φλαουτίστα Magic Malik, τον δεξιοτέχνη του νέι Χάρη Λαμπράκη και τον ντράμερ Νίκο Σιδηροκαστρίτη. Συμμετέχουν ακόμα οι εξαίρετες ερμηνεύτριες Βασιλική Κωνσταντέλου και Λίνα Ροδοπούλου στις διασκευές τριών τραγουδιών, των «My Funny Valentine», «Corcovado» του Antônio Carlos Jobim και «Μένω Εκτός» του Ara Dinkjian σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Η Clio K διασκευάζει επίσης το  jazz classic των Dave Brubeck Quartet «Take Five».

Το «Jasmine In November» είναι μια ουσιώδης αλλά και πολύ όμορφη πρόταση της Clio K πάνω στο πολύ ευρύ και πάντα ανοιχτό ζήτημα της λεγόμενης world jazz που μας κάνει να περιμένουμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την συνέχεια.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

Τεχνική επιμέλεια εκπομπών: Αργύρης Παντελιάδης

σχετικα podcasts