Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Την γέννηση, διαδρομή και εξέλιξη του μουσικοθεατρικού έργου «Το Τραγούδι Της Λητώς» θα παρουσιάσει σε μια σειρά τεσσάρων εκπομπών ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός και η σύζυγος του Λητώ αγαπούσαν πάρα πολύ τον πολιτισμό και την τέχνη. Το σπίτι τους στο Σύνταγμα ήταν τακτικότατος τόπος συγκέντρωσης σχεδόν όλων των λογίων και ανθρώπων του πολιτισμού της γενεάς του ’30 με τους οποίους άλλωστε είχαν πολύ θερμές φιλικές σχέσεις. Μετά τον θάνατο του Αγγελου Κατακουζηνού η Λητώ έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Αγγελος Κατακουζηνός: Ο Βαλής Μου» για τον σύζυγο της και την κοινή ζωή τους.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο η σοπράνο Κάτια Πάσχου οραματίστηκε ένα έργο βασισμένο σε αυτό με θέμα την Λητώ και τον Αγγελο Κατακουζηνό. Πρότεινε στον στιχουργό Νίκο Μωραϊτη να γράψει τους στίχους των τραγουδιών και ο διακεκριμένος σολίστ του πιάνου και συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου ανέλαβε την μελοποίηση τους. Ετσι γεννήθηκε το «Το Τραγούδι Της Λητώς» με τον βιρτουόζο πιανίστα Απόστολο Παληό να συνοδεύει την Κάτια Πάσχου στη σύνθεση αυτή η οποία παρουσιάστηκε  αρκετές φορές στην Οικία Κατακουζηνού, η οποία λειτουργεί με ευθύνη του Ιδρύματος Κατακουζηνού με μεγάλη επιτυχία. Πέρυσι «Το Τραγούδι Της Λητώς» κυκλοφόρησε σε ψηφιακή δισκογραφική έκδοση από την Subways Music με τον Απόστολο Παληό να συνοδεύει και πάλι την Κάτια Πάσχου.

Η σειρά των τεσσάρων εκπομπών θα ξεκινήσει με την παρουσίαση της δισκογραφικής έκδοσης παράλληλα με μια συζήτηση με την εμπνεύστρια και ερμηνεύτρια του έργου Κάτια Πάσχου και τον συνθέτη  Χρίστο Παπαγεωργίου. Μια συζήτηση που εκκινεί μεν από το έργο, τους Κατακουζηνούς και την εποχή τους αλλά επεκτείνεται σε αρκετά διαχρονικά ζητήματα του πολιτισμού και της τέχνης. Στη συνέχεια η Κάτια Πάσχου θα διαβάσει υπό μορφή θεατρικού αναλογίου αποσπάσματα από το βιβλίο της Λητούς Κατακουζηνού με την επένδυση πιανιστικών συνθέσεων του Χρίστου Παπαγεωργίου. Το φινάλε θα είναι τρία από τα τραγούδια του έργου σε πολύ διαφορετικές εκτελέσεις – έκπληξη καθώς ηχογραφήθηκαν στο στούντιο Μ της ΕΡΤ με τον ίδιο  τον Χρίστο Παπαγεωργίου αυτή τη φορά να συνοδεύει την Κάτια Πάσχου.

Το διαφορετικό από τα περισσότερα και πολύ ενδιαφέρον μουσικοθεατρικό έργο «Το Τραγούδι Της Λητώς» σε μια ολοκληρωμένη και εφ’ όλης της ύλης ραδιοφωνική παρουσίαση του από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

Ηχογράφηση: Μιχάλης Συγλέτος

Τεχνική επιμέλεια εκπομπών: Αργύρης Παντελιάδης

σχετικα podcasts