Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

«Mercy» του John Cale – Μέρος Β΄

Το εκπληκτικό νέο album  του John Cale «Mercy» θα παρουσιάσει και θα αναλύσει στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Ο John Cale  γεννήθηκε το 1942 σε ένα μικρό χωριό της Ουαλίας από Βρετανό πατέρα και Ουαλή μητέρα η οποία ήταν δασκάλα. Ηταν ένα παιδί θαύμα,  κυρίως της βιόλας αλλά και του πιάνου, ενώ ήταν μέλος της ορχήστρας νέων της Ουαλίας συνεχίζοντας τις μουσικές σπουδές του σε ανώτερο επίπεδο στο Λονδίνο.

Πήρε μια υποτροφία για την Αμερική όπου αρχικά μαθήτευσε δίπλα στους μεγάλους πρωτοπόρους Aaron Copeland, La Monte Yung και John Cage. Κατέληξε όμως στη Νέα Υόρκη το 1964 όπου με μέντορα τον Andy Warhol, έγινε συνιδρυτής με τον Lou Reed των δικαιολογημένα θρυλικών Velvet Underground. Εκτός από την ηλεκτρική πλέον βιόλα του έπαιζε μπάσο, keyboards, ενίοτε τραγουδούσε και συμμετείχε στη σύνθεση όσων τραγουδιών δεν έγραφε μόνος του ο Lou Reed. Αποχώρησε όμως μετά τον δεύτερο δίσκο τους λόγω δημιουργικών και προσωπικών διαφορών με τον τελευταίο.

H προσωπική διαδρομή του John Cale (με την ηλεκτρική κιθάρα και το πιάνο να είναι πια εξίσου τα βασικά όργανα του) άρχισε το 1970. Η εργογραφία του  περιλαμβάνει  εξαίρετους δίσκους και δύο αριστουργήματα, πρώτο και σημαντικότερο το «Paris 1919» του 1973 και το «Music For A New Society» του 1982, αμφότερα  με τον Brian Eno, το 1990.

Το «Mercy» που κυκλοφόρησε στις 20 Ιανουαρίου  είναι ο δέκατος έβδομος (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται live, συλλογές κ.λπ.) δίσκος του και ο πρώτος  με νέο υλικό μετά από έντεκα χρόνια. Τα ηλεκτρονικά, καθόλου τυπικά και συνηθισμένα αλλά ακραία και τραχιά, αποτελούν την βάση του ήχου του και συμπληρώνονται από  το χαρακτηριστικό παίξιμο του στο πιάνο και λίγες ηλεκτρικές κιθάρες με το σύνολο να αγκαλιάζει την ζεστή και μαλακή από  την πατίνα του χρόνου βαρύτονη φωνή του. Είναι ένας δίσκος για όσους/ες έφυγαν όπως η  Nico που συμμετείχε στο πρώτο album των Velvet Underground (και στην οποία είναι αφιερωμένο ένα τραγούδι) και όσα πέρασαν, πολύ περισσότερο για όσα βιώνουμε κοιτάζοντας μολαταύτα με ψυχραιμία και περίσκεψη στο μέλλον.

Στις 9 Μαρτίου ο John Cale θα συμπληρώσει τα ογδόντα ένα χρόνια του. Με το «Mercy» μας προσέφερε το πρώτο αριστούργημα του 2023, έναν βαθύτατα ουμανιστικό δίσκο που είναι και από τους κορυφαίους δίσκους- με την ευρύτατη έννοια- rock, των τελευταίων χρόνων.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts