Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023

Τέσσερα έργα της πολυσχιδούς συνθέτιδος Σοφίας Καμαγιάννη

Η εκπομπή μεταδόθηκε σε επανάληψη

Τέσσερα διαφορετικά αλλά εξίσου ενδιαφέροντα έργα της Σοφίας Καμαγιάννη θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στη σημερινή εκπομπή.

Η συνθέτις, δραστήρια εκτελέστρια και παιδαγωγός Σοφία Καμαγιάννη σπούδασε πιάνο, κλασικά κρουστά, σύνθεση, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο αλλά και μαθηματικά. Δραστηριοποιείται σε πολυσχιδές μορφολογικά αλλά και υφολογικά μουσικό φάσμα, από οργανικά και φωνητικά έργα μέχρι τραγούδια, μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και βίντεο.

Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν και αναλυθούν τα έργα: «Τα Κρίνα», «Νυχτοφάναρο»,«The Mystery of r/r/r», και το έργο « Οι Χαλυβουργοί» .

Το έργο «Τα Κρίνα» είναι μια πολύ όμορφη πιανιστική σύνθεση που γράφτηκε για την έκθεση της ψηφιδογράφου Λουκίας Ορφανού «Κρίνα και άλλα μινωικά μοτίβα» που πραγματοποιήθηκε στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, τον Φεβρουάριο του 2016, με την συνθέτρια στην ερμηνεία του έργου και, αργότερα κυκλοφόρησε ψηφιακά από την Subways Music.

Το «Νυχτοφάναρο» είναι σύνθεση του 2014 και εκκινεί από μια σειρά αυτοσχεδιασμών του στενού συνεργάτη της Σοφίας Καμαγιάννη Μάνου Αβαράκη με φυσαρμόνικες, φλογέρες και καλίμπα, τους οποίους η δημιουργός επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά πριν βασιστεί σε αυτούς για το δικό της πιανιστικό μέρος.

Το «The Mystery of r/r/r» είναι μια σύνθεση του 2004 για πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο. Θα ακουστεί σε ζωντανή ηχογράφηση από το Livewire New Music Festival που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ το 2010.

Τέλος το έργο «Οι Χαλυβουργοί» γράφτηκε το 2012 με πηγή έμπνευσης την απεργία των χαλυβουργών το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς και ηχογραφήθηκε το 2017. Είναι μια πρωτοποριακή σύνθεση για τρεις τρομπέτες ,τρομπόνι και κρουστά με τη συμμετοχή των μουσικών Δημήτρη Γκόγκα, Αλέξανδρου Μαυρόπουλου και Νίκου Σαρρή στις τρομπέτες, Σπύρου Βέργη στο τρομπόνι και Παναγιώτη Ζιάβρα στα κρουστά.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts