Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023

Ερατώ Αλακιοζίδου – “Silent Landscapes” – Μέρος ΄Γ

Το CD «Silent Landscapes» της Ερατούς Αλακιοζίδου θα παρουσιάσει κριτικά σε τρία μέρη στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη όπου και εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται η Ερατώ Αλακιοζίδου σπούδασε πιάνο δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία. Από νωρίς ειδικεύθηκε στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Εχει παίξει έργα πολλών ξένων και Ελλήνων συνθετών του εικοστού αιώνα, ορισμένα από τα οποία γράφτηκαν για εκείνη. Εχει ιδρύσει και συμμετάσχει σε σύνολα σύγχρονης μουσικής και δραστηριοποιείται έντονα στην μουσική εκπαίδευση ως καθηγήτρια πιάνου.

Όπως δείχνει και ο υπότιτλος της δισκογραφικής έκδοσης «32 Contemporary Piano Miniatures», το «Silent Landscapes» περιλαμβάνει σύντομης διάρκειας πιανιστικά κομμάτια από μια  πολυάριθμη ομάδα σύγχρονων συνθετών και συνθετριών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται έργα των Αναστάση Φιλλιπακόπουλου, Χρήστου Ντόβα, Κωνσταντίνου Καραβασίλη, Φανής Κοσώνα, Γρηγόρη Πολύζου, Κωνσταντίνου Στογιαννίδη, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Μαρίας Χριστίνας Κριθαρά, Μενέλαου Πειστικού, Μηνά Μπορμπουδάκη, Νικόλα Ηλία Rigato, Φίλιππου Τσαλαχούρη, Σοφίας Καμαγιάννη, Benet Casablancas, Carla Rebora, Caterina Venturelli, Francisco Monteiro, Raffaele Longo και Sara Carvalho.

Η φόρμα των σύντομης διάρκειας πιανιστικών έργων έλκει μάλλον την καταγωγή της από τις «Γυμνοπαιδειές» του Ερίκ Σατί, είναι κατ’ εξοχήν χαρακτηριστική της αισθητικής του εικοστού αιώνα και προσφιλής σε πολλούς συνθέτες και συνθέτριες.  Ο τίτλος «Silent Landscapes» έχει διττή σημασία. Οι συνθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις απεικονίζουν κάποια φαντασιακά ή μη τοπία, θα μπορούσαμε να πούμε  ηχοτοπία – νεκρές φύσεις  και σε άλλες περιπτώσεις αποτυπώνουν διαφορετικές, συχνά και αντιθετικές μεταξύ τους συναισθηματικές καταστάσεις και διαθέσεις.

Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, υψηλή μουσική αντίληψη και βαθιά κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της γραφής κάθε συνθέτη και συνθέτριας η Ερατώ Αλακιοζίδου αποδίδει άψογα όλα αυτά τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους έργα. Το «Silent Landscapes» είναι ένα απολαυστικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον και κάποιες φορές  συναρπαστικό πανόραμα της σύγχρονης διεθνούς πιανιστικής γραφής.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts