Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Χρίστος Τζιφάκης – Μέρος Α΄

Το «Flamenco Odyssey» του Χρίστου Τζιφάκι, ένα τολμηρό και πολύ ενδιαφέρον CD που κυκλοφόρησε στα τέλη της περυσινής χρονιάς από την έγκριτη δισκογραφική εταιρεία Naxos, θα παρουσιάσει και θα αναλύσει στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» ο Θάνος Μαντζάνας.  

O Χρίστος Τζιφάκις είναι διεθνώς καταξιωμένος σολίστ της κιθάρας και έχει συνθέσει έργα για σόλο κιθάρα, flamenco και jazz σχήματα καθώς και μουσική για το θέατρο.Το «Flamenco Odyssey» είναι μια φιλόδοξη και πολύ ιδιαίτερη δισκογραφική εργασία, μια σειρά από σολιστικές και μη πρωτότυπες συνθέσεις του Χρίστου Τζιφάκι με πηγή έμπνευσης παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης, από την οποία κατάγεται, αλλά από την οπτική γωνία του φλαμένκο και έχοντας στο επίκεντρο τους το τόσο χαρακτηριστικό ισπανικό μουσικό ιδίωμα. Τις ενορχηστρώσεις για κιθάρα και μικρό ενόργανο σύνολο δωματίου έχει κάνει ο Μιχάλης Τραυλός. Τον Χρίστο Τζιφάκι συνοδεύει μια εκλεκτή ομάδα μουσικών, ο Ευάγγελος Σταθόπουλος στο φλάουτο, ο Evgeny Bukov στο βιολί, ο Παναγιώτης Μπουραζάνης στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Νίκος Καπηλίδης στα ντραμς, ο Γιάννης Παπαγιαννούλης στα κρουστά και ο Χρήστος Ξενάκης στα samples.

Το «Flamenco Odyssey» είναι μια ενδιαφέρουσα και σαγηνευτική εργασία με επίκεντρο το φλαμένκο, ένα ιδίωμα με το οποίο τουλάχιστον το ελληνικό κοινό δεν είναι και τόσο εξοικειωμένο, βάζοντας το όμως να συνδιαλέγεται με άλλα ιδιώματα, ετερόκλητα ίσως σε πρώτο επίπεδο αλλά σοφά επιλεγμένα, καλαίσθητα και πολύ σωστά συνδυασμένα. Αυτές οι συνθέσεις του Χρίστου Τζιφάκι επιτυγχάνουν έναν καθόλου εύκολο συνδυασμό: να απευθύνονται εξίσου στο μυαλό και την ψυχή.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts