Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Jack White – Μέρος Ά

Το «Entering Heaven Alive», το δεύτερο από τα δύο albums που κυκλοφόρησε το 2022 ο Jack White, θα παρουσιάσει και θα αναλύσει στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Γνωρίσαμε τον σαρανταεπτάχρονο Jack White με τους White Stripes, το δίδυμο σχήμα με την τότε σύζυγο του ντράμερ Meg White, που με τους έξι δίσκους τους οποίους κυκλοφόρησαν από το ’99 μέχρι και το 2007, καταξιώθηκαν ως ένα από μεγαλύτερα μα και ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας ονόματα της εναλλακτικής αμερικανικής σκηνής.

Μετά την διάλυση και το διαζύγιο τους, ο Jack White ασχολήθηκε με άλλα δύο γκρουπ, τούς Raconteurs και Dead Weather στα οποία ήταν βασικό μέλος, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ από το 2002 ξεκίνησε παράλληλα την προσωπική διαδρομή του με το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με το όνομα του. Ενώ θα περίμενε κανείς όμως μετά τον τελευταίο προσωπικό δίσκο που κυκλοφόρησε το 2018 , το τέταρτο κατά σειρά άλμπουμ, αυτό κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με το πέμπτο, το τέταρτο πλέον album του, όμως πέρυσι μας προέκυψε, σχεδόν ταυτόχρονα με το πέμπτο. Αμφότερα γραμμένα και ηχογραφημένα κατά την διάρκεια της πανδημίας και της εκτενούς καραντίνας, με την ίδια μάλιστα ως πηγή έμπνευσης. Πρόκειται για το άλμπουμ «Fear Of The Dawn» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και το «Entering Heaven Alive» που ακολούθησε τον Ιούλιο. Ο τίτλος του πρώτου αποδίδει τη σημασία του ελληνικής προέλευσης eosphobia, δηλαδή την φοβία της αυγής. Αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε ο Jack White προσπαθώντας να αποτυπώσει και να περιγράψει τα συναισθήματα και τις αλλαγές στην ψυχολογία του που προκάλεσαν αρχικά η πανδημία και μετά η ακόμα πιο πρωτόγνωρη για όλο τον πλανήτη εμπειρία των lock downs. Στο άλμπουμ ” Entering Heaven Alive ” αντιθέτως που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 το διακύβευμα ήταν η διαχειρίση αυτού του φόβου, όπως άλλωστε υπαινίσσεται και ο τίτλος.

Τα δομικά υλικά της μουσικής του Jack White παραμένουν ίδια από τότε που ξεκίνησε, κυρίως «βαριά» urban blues και λιγότερο η αμερικανική folk και το ίδιο συμβαίνει και με τα βασικά εκφραστικά μέσα του, μια εσκεμμένα υπερβολική, ακόμα και γκροτέσκα κάποιες φορές ερμηνεία . Αντίθετα όμως με το «Fear Of The Dawn» όπου τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σε υπερθετικό βαθμό, στο «Entering Heaven Alive» η ερμηνεία του είναι πολύ ευαίσθητη, ακόμα και τρυφερή ενώ τα όργανα που κυριαρχούν είναι η ακουστική κιθάρα και σε δεύτερο, μικρότερο αλλά καθοριστικό ρόλο το ακουστικό πιάνο.

Αν στο άλμπουμ “Fear of the Dawn” o Jack White ανέδειξε τούς φόβους που του προκάλεσε η πανδημία και αναμετρήθηκε δυναμικά μαζί τους στο “Entering Heaven Alive” τούς αποδέχτηκε σε μιά προσπάθεια να τούς εξορκίσει και να επουλώσει κατά το δυνατόν τα τραύματα που άφησαν στη δική του ψυχή και κατά προέκταση σε εκείνη της ανθρωπότητας. Αμφότερα είναι γλαφυρά και πολύτιμα μουσικά ντοκουμέντα μιας πολύ δύσκολης διεθνούς και πανανθρώπινης εμπειρίας και ως τέτοια σίγουρα θα μελετηθούν στο μέλλον.


Στις δύο εκπομπές θα ακουστούν και αποσπάσματα του «Fear Of The Dawn» σε μια προσπάθεια να συγκριθούν αυτές οι κοινής έμπνευσης αλλά τόσο διαφορετικές εργασίες. Αμφότερες είναι γλαφυρά και πολύτιμα μουσικά ντοκουμέντα μιας επώδυνης διεθνούς εμπειρίας και ως τέτοια σίγουρα θα μελετηθούν στο μέλλον

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts