Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | 22.12.2022

«Soli Deo Gloria»: Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σε ένα χριστουγεννιάτικο ρεσιτάλ, με έργα Μπαχ, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

Μετάδοση : Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 -12-22, στις 18.00

Την διεθνώς καταξιωμένη σολίστ του πιάνου Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου φιλοξενεί ο Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή Κριτικός Λόγος, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις έξι το απόγευμα, έπειτα από πρόσκληση του ιδίου να ερμηνεύσει έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ, που να σχετίζονται με το πνεύμα των Χριστουγέννων, για την εβδομάδα πρίν τη μεγάλη γιορτή.
Η σπουδαία ερμηνεύτρια, κορυφαία στις ερμηνείες του Μπάχ, ανταποκρινόμενη πρόθυμα στην πρόσκληση, είχε επίσης και μια ευφυέστατη ιδέα: να ερμηνεύσει έργα του Μπάχ στις τονικότητες G ( (σολ) και D(ρε). Το έναυσμα για τον ξεχωριστό αυτό τρόπο ερμηνείας, έδωσε το γεγονός ότι ο Μπάχ υπέγραφε όλες τις παρτιτούρες του με τη φράση « Soli Deo Gloria» ( Μόνον για τη Δόξα του Θεού), φράση που συνδέεται συμβολικά με τις τονικότητες G (σολ) και D (ρε). Το πρόγραμμα με έργα του Μπάχ, στις δύο αυτές τονικότητες, έπαιξε και ηχογράφησε στο στούντιο Ε της ΕΡΤ, η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Τα έργα του προγράμματος που παρουσιάζονται κατά σειρά, στις δύο εκπομπές, είναι: Αποσπάσματα από τα έργα: Παρτίτα Ν. 4 σε ρε μείζονα, Γαλλική Σουίτα Ν. 1 σε ρε ελάσσονα, Παραλλαγή Goldberg N. 13 σε μετεγγραφή για πιάνο της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου, Χορικό Πρελούδιο πάνω στον ύμνο των Χριστουγέννων «Allein Gott in der Höh sei Eh» σε σολ μείζονα, σε μετεγγραφή και διασκευή για πιάνο της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου, Αγγλική Σουίτα Ν. 1 σε σολ ελάσσονα, Γαλλική Σουίτα Ν. 5 σε σολ μείζονα και Sinfonia σε σολ μείζονα, από το Ορατόριο των Χριστουγέννων σε μετεγγραφή της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου.
Ολη η εσώτερη πνευματικότητα αλλά και η πηγαία ομορφιά της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ σε ιδανική απόδοση από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου περικλείεται σε ένα υπέροχο εορταστικό ρεσιτάλ, ένα μικρό αλλά πολύτιμο χριστουγεννιάτικο μουσικό δώρο για τους ακροατές και τις ακροάτριες του Τρίτου Προγράμματος. Ευχαριστούμε θερμά την μεγάλη ερμηνεύτρια, για το ότι μας το προσέφερε τόσο ευγενικά και γενναιόδωρα.

Ηχογράφηση των έργων: Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Τεχνική επιμέλεια εκπομπών :Αργύρης Παντελιάδης

Κείμενα-Παραγωγή- Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts