Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | 08.12.22

Το άλμπουμ «Moonstone» των Robert Ashworth και Sarah Watkins

Το διακριθέν ως το καλύτερο κλασικό ηχογράφημα στα εφετινά Μουσικά Βραβεία της Νέας Ζηλανδίας, διπλό CD με τίτλο «Moonstone» το οποίο κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι από την πλέον έγκριτη δισκογραφική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας,την Rattle Record, θα παρουσιάσει αναλυτικά ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, σε τέσσερα μέρη. Το «Moonstone» περιλαμβάνει έργα νέων αλλά και παλαιότερων Νεοζηλανδών συνθετών και συνθετριών γραμμένων ειδικά για το δίδυμο Robert Ashworth (βιόλα) και Sarah Watkins (πιάνο).

Ο Καναδός Robert Ashworth σπούδασε στο Σάλτσμπουργκ και στη χώρα του πριν μετοικίσει στη Νέα Ζηλανδία το 2003, όπου είναι πλέον ο πρώτος εκτελεστής του οργάνου του στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Οκλαντ, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Γηγενής Νεοζηλανδή η Sarah Watkins σπούδασε πρώτα στη χώρα της και μετά στο Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, όπου ειδικεύθηκε στην πιανιστική συνοδεία και στις συμπράξεις του πιάνου με άλλα όργανα. Επίκεντρο της διαδρομής της είναι η μουσική δωματίου για μικρά ή λίγο μεγαλύτερα σύνολα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Moonstone» ηχογραφήθηκε ζωντανά στην αίθουσα συναυλιών του μουσικού τμήματος του πανεπιστημίου του Οκλαντ από τον ιδρυτή και διευθυντή της Rattle Records, τον Steve Garden. Το «Moonstone» τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου κλασικού ηχογραφήματος στην εφετινή απονομή των Aotearoa Music Awards, των μουσικών βραβείων της Νέας Ζηλανδίας.

Το «Moonstone» ξεκινά με συνθέσεις του ογδόντα ενός ετών Dame Gillian Whitehead και του Alfred Hill (1869 – 1960) και συνεχίζεται με έργα νεοτέρων, των συνθετών David Hamilton, Ross Harris, Gareth Farr και Chris Cree Brown καθώς και των συνθετριών Leonie Holmes και Sarah Ballard.

Κείμενα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts