Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | 02.12.2022

Το άλμπουμ «The Bordeaux Concert» του Keith Jarrett ( μέρος δεύτερο)

Το ζωντανά ηχογραφημένο album του Keith Jarrett «The Bordeaux Concert» θα παρουσιάσει και θα αναλύσει στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα, ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Πρόκειται για το πρόσφατο album του κορυφαίου πιανίστα της τζάζ, που κυκλοφόρησε από την ECM . Το 2016 o Jarrett πραγματοποίησε μία – την τελευταία, όπως έμελλε να αποδειχθεί – εκτενή ευρωπαϊκή περιοδεία σόλο πιανιστικών εμφανίσεων. Το χαρακτηριστικό αυτών των εμφανίσεων ήταν ότι κάθε μία ήταν εντελώς διαφορετική στιλιστικά, κάποιες φορές ακόμα και υφολογικά, από τις υπόλοιπες. Η εμφάνιση του στο Μπορντό πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου 2016 με την φροντίδα και υπό την αιγίδα του φεστιβάλ jazz της φημισμένης για τα κρασιά της γαλλικής πόλης. Είχε εμφανιστεί και στο παρελθόν στο Μπορντό αλλά αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική σόλο εμφάνιση του εκεί και, το κοινό στην αίθουσα συναυλιών της Εθνικής Οπερας του Μπορντό τον υποδέχθηκε θερμά.

Αντίθετα με άλλες συναυλίες του, της ίδιας περιοδείας στις οποίες έπαιζε και κάποιες δικές του προσεγγίσεις σε κλασικά στάνταρ της jazz, εκείνη του Μπορντό ήταν μια «σουίτα» με δέκα τρία μέρη, όλα δικά του και εντελώς αυτοσχεδιαστικά. Ο Keith Jarrett είναι ένας από τους ελάχιστους μουσικούς που κατέχουν σε τόσο βάθος και πατούν τόσο σταθερά σε δύο τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ιδιώματα, την jazz και την κλασική μουσική. Ο σπουδαίος jazz αυτοσχεδιαστής και ο βιρτουόζος κλασικός σολίστ με την αψεγάδιαστη και απαράμιλλη τεχνική συνυπάρχουν εντός του και αλληλοσυμπληρώνονται με τον πιο αυθόρμητο και φυσικό τρόπο.

Στην συναυλία αυτή ήρθε στην επιφάνεια περισσότερο ίσως από άλλες φορές η πιο λυρική και μελωδική πλευρά του με το αποτέλεσμα να είναι καθηλωτικής σχεδόν ομορφιάς.

Το «The Bordeaux Concert» είναι ένα ακόμα θαυμάσιο δείγμα της τέχνης του Keith Jarrett, ενός αληθινά «ολιστικού» μουσικού, προικισμένου όχι μόνο με τεράστιο ταλέντο αλλά και με εξίσου μεγάλη μουσική ευφυία και με μια εξαιρετικά σπάνια αντίληψη της μουσικής.

Κείμενα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts