Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | 25.11.2022

To άλμπουμ «Ηχος Ελληνικός» των Polis Ensemble (μέρος δεύτερο)

Ανθολογία επτά αιώνων ελληνικής μουσικής αποτελεί ο δεύτερος δίσκος του σχήματος Polis Ensemble, με τίτλο « Ηχος Ελληνικός» του οποίου η παρουσίαση ολοκληρώνεται στη σημερινή εκπομπή.

Οι Polis Ensemble σχηματίστηκαν στα τέλη του 2011 και αποτελούνται από έξι βιρτουόζους μουσικούς, τον Νίκο Παραουλάκη στο νέι, το καβάλ και την φλογέρα, τον Γιώργο Κοντογιάννη στη λύρα, τον Στέφανο Δορμπαράκη στο κανονάκι, τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη στο πολίτικο λαούτο, τον Μανούσο Κλαπάκη στα κρουστά και τον Θεόδωρο Κουέλη στο κοντραμπάσο. Τo 2017 κυκλοφόρησαν το θαυμάσιο ομότιτλο πρώτο album τους που περιλάμβανε πρωτότυπες οργανικές συνθέσεις των μελών του σχήματος.

Ο δεύτερος δίσκος τους «Ηχος Ελληνικός» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021, με την ΕΡΤ να συμπράττει στην παραγωγή του είναι όμως κάτι πιο φιλόδοξο. Όπως φαίνεται και από τον υπότιτλο «Έλληνες λόγιοι συνθέτες από τον 13ο ως τον 20ό αιώνα», στο άλμπουμ αυτό οι Polis Ensemble επιχειρούν να δώσουν ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής των τελευταίων επτά αιώνων μέσα από την δική τους μουσική αντίληψη και ύφος.

Αυτό που θέλησαν να κάνουν εδώ οι Polis Ensemble ήταν να αναδείξουν την κοινή ρίζα της μουσικής παράδοσης μας που δεν είναι άλλη από την βυζαντινή μουσική – η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική μουσική – με όλο και περισσότερες όμως στο πέρασμα του χρόνου επιρροές και προσμίξεις από το σύνολο της μουσικής της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

Το άλμπουμ αρχίζει με τον μελοποιό της βυζαντινής μουσικής του δεκάτου τρίτου αιώνα Ιωάννη Παπαδόπουλο ή Κουκουζέλη και συνεχίζεται με τον συνθέτη του δεκάτου εβδόμου αιώνα Πέτρο Γλυκύ ή Μπερεκέτο, το κομμάτι με τίτλο «Αυτοσχεδιασμοί στο μακάμ Sabâ» του Νίκου Παραουλάκη και του συμμετέχοντος δεξιοτέχνη του νέι Χάρη Λαμπράκη, τον Ελληνα συνθέτη της Κωνσταντινούπολης Ζαχαρία Χανεντέ που έζησε κατά την διάρκεια του δεκάτου εβδόμου και του δεκάτου ογδόου αιώνα και τον κορυφαίο συνεχιστή αλλά και ανανεωτή της βυζαντινής μουσικής του δεκάτου ογδόου αιώνα Πέτρο Λαμπαδάριο ή Πελοποννήσιο. Μετά αρχίζει να αποκαλύπτεται ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας της ελληνικής μουσικής παράδοσης, οι επιρροές που δέχθηκε από την δυτικοευρωπαϊκή λόγια μουσική, με τον Φραγκίσκου Λεονταρίτη ο οποίος γεννήθηκε στο υπό την κατοχή των Βενετών Ηράκλειο της Κρήτης τον δέκατο έκτο αιώνα και πέθανε στο Μόναχο της Γερμανίας, τον κατά τρεις περίπου αιώνες μεταγενέστερο του, κορυφαίο εκπρόσωπο της επτανησιακής μουσικής σχολής Νικόλαο Χαλκιόπουλο Μάντζαρο που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης λόγιας μουσικής μας, τον Ρώσο αλλά ελληνικής καταγωγής συνθέτη Βασίλη Καλαφάτη του πρώτου μισού περίπου του εικοστού αιώνα, τον κατά κύριο λόγο γνωστό βέβαια ως διεθνώς κορυφαίο μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Γιάννη Κωνταντινίδη, το αληθινό όνομα του εξαίρετου δημιουργού ελαφρών τραγουδιών Κώστα Γιαννίδη με το οποίο υπέγραφε τα λόγια έργα του, τον Νίκο Σκαλκώτα, τον Νίκο Μαμαγκάκη, δύο δημιουργούς του σμυρναϊκής καταγωγής ρεμπέτικου τραγουδιού, τον Παναγιώτη Τούντα και τον Κώστα Σκαρβέλη και η εντυπωσιακή κατάληξη του είναι η Σουίτα «Μίκης Θεοδωράκης», μια σειρά από τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, με τη μορφή σουίτας.

Στο «Ηχος Ελληνικός» οι Polis Ensemble καταφέρνουν να αναδείξουν τόσο τη συνέχεια όσο και την πολυπλοκότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης με έναν δικό τους και πολύ προσωπικό τρόπο. Είναι μια εργασία εξίσου κατάλληλη τόσο για μουσικολογική μελέτη όσο και για αληθινή ακουστική απόλαυση.

Κείμενα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts