Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | 18.11.202022

Ο νέος συνθέτης της τζάζ Ευριπίδης Διονυσιάδης (μέρος δεύτερο)

Τον νέο συνθέτη της τζάζ Ευριπίδη Διονυσιάδη συστήνει στο κοινό του Τρίτου Προγράμματος ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, συνεχίζοντας την παρουσίαση του πρώτου του άλμπουμ με τίτλο «Aegean Suite».

Ο Ευρυπίδης Διονυσιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε να σπουδάζει ηλεκτρικό μπάσο σε ηλικία έντεκα ετών, ενώ αργότερα συνέχισε με μαθήματα αυτοσχεδιασμού. Παράλληλα με τις σπουδές του στο τμήμα χημικών του ΕΚΠΑ άρχισε να δραστηριοποιείται και ως μουσικός παίζοντας σαν μπασίστας με αρκετά ονόματα από ένα μεγάλο εύρος της ελληνικής μουσικής σκηνής, μετέχοντας επίσης σε σχήματα jazz. Με το πέρας των πανεπιστημιακών σπουδών του το 2016, μετέβη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας όπου σπούδασε jazz σύνθεση στο Codarts University of the Arts. Μετά την αποφοίτηση του το 2020, συνέχισε στην ίδια σχολή με master το οποίο ολοκληρώνει σε λίγο καιρό. Τον Ιούλιο ο τριανταδυάχρονος συνθέτης κυκλοφόρησε το πρώτο album σε δική του μάλιστα παραγωγή με τίτλο «Aegean Suite»

Στο «Aegean Suite» συμμετέχει ένα δεκαπενταμελές σύνολο εκλεκτών Ελλήνων και ξένων μουσικών ( τενόρο/σοπράνο σαξόφωνο, άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, γαλλικό κόρνο, τρομπόνι, κουαρτέτο εγχόρδων, πιάνο, κιθάρα, κοντραμπάσο, άταστο μπάσο, μίνι μπάσο και ντραμς). Οι συνθέσεις του Ευρυπίδη Διονυσιάδη, αν και αφήνουν χώρο στους μουσικούς που συμμετέχουν για ελεγχόμενο και όχι πολύ εκτενή αυτοσχεδιασμό, δεν είναι τυπική jazz. Ενσωματώνουν πολλά στοιχεία από την κλασική και ίσως ακόμα περισσότερο την κινηματογραφική μουσική ενώ είναι διακριτό και ένα ελληνικό και ευρύτερα μεσογειακό χρώμα και άρωμα. Άλλες φορές όμως προεκτείνονται προς το λεγόμενο «τρίτο ρεύμα», την τάση δηλαδή της jazz που ισορροπούσε ανάμεσα σε αυτήν και την κλασική μουσική και καλλιέργησαν μουσικοί όπως ο κορυφαίος Bill Evans.

Σε δύο σύντομες παρεμβάσεις του ο δημιουργός μιλά για τις πηγές έμπνευσης του δίσκου και για το που τοποθετεί την μουσική του στον παγκόσμιο χάρτη του «οργανωμένου ήχου», για να παραφράσουμε ελαφρά τον κατά Frank Zappa «αιρετικό» ορισμό της μουσικής.

Το «Aegean Suite» είναι ένα εξαίρετο δείγμα απόλυτα σύγχρονης και ιδιαιτέρως σύνθετης jazz από έναν πολύ νέο Ελληνα συνθέτη, που δίνει λαμπρές υποσχέσεις για τη συνέχεια της διαδρομής του, την οποία θα παρακολουθήσουμε με προσοχή και πολύ ενδιαφέρον.

Κείμενα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts