Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | 21.10.2022

Η συνθέτρια Ναταλία Χατζοπούλου (μέρος δεύτερο)

Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δισκογραφική εργασία της βραβευμένης και σταθερά ανερχόμενης νεαρής συνθέτιδας Ναταλίας Χατζοπούλου, παρουσιάζει και αναλύει ο Θάνος Μαντζάνας στο σημερινό δεύτερο μέρος της εκπομπής, που ολοκληρώνει το αφιέρωμα.

Αν και πρόσφατα συμπλήρωσε μόλις τα είκοσι δύο χρόνια της η Ναταλία Χατζοπούλου – ή Ναταλία Χατζ όπως προτιμά να υπογράφει – έχει ήδη αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό την μουσική διαδρομή της. Σπούδασε πιάνο, βιολοντσέλο και θεωρητικά ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης και πλέον είναι τελειόφοιτος του τμήματος μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Αρχισε να συνθέτει πολύ μικρή και ήδη το 2015 έργα της τιμήθηκαν για πρώτη φορά σε διαγωνισμό σύνθεσης. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται κυρίως στην κινηματογραφική μουσική, ενώ το 2017 και το 2020 βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής για τον κινηματογράφο.

Στη σημερινή εκπομπή θα παρουσιαστεί η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική κυκλοφορία της Ναταλίας Χατζ, το ψηφιακό album «Forest Quartet» που κυκλοφόρησε το 2021 επίσης από την Subways Music. Πρόκειται για ένα έργο προγραμματικής μουσικής για κουαρτέτο εγχόρδων το οποίο χρησιμοποιεί ένα γνωστό και αξιοποιημένο με επιτυχία από πολλούς και πολλές δημιουργούς εύρημα, αυτό του soundtrack μιας φανταστικής ταινίας. Η ταινία αυτή που υπάρχει και προβάλλεται μόνο στο μυαλό και την ψυχή της Ναταλίας Χατζ έχει ως θέμα της – όπως φαίνεται και από τον τίτλο – ένα δάσος, με την πραγματική έννοια του αλλά και αρκετούς από τους συμβολισμούς της.

Εγνωσμένης αξίας αλλά και μεγάλης ευελιξίας, το στοιχείο που τους διαφοροποιεί από άλλα πολύ καλά κουαρτέτα εγχόρδων της χώρας μας, οι L’ Anima, δηλαδή η Στέλλα Τσάνη στο πρώτο βιολί, η Μπρουνίλντα – Ευγενία Μάλο στο δεύτερο βιολί, ο Ηλίας Σδούκος στην βιόλα και η Λευκή Κολοβού στο βιολοντσέλο, με τους οποίους έχει συνεργαστεί και άλλες φορές η Ναταλία Χατζοπούλου αναδεικνύουν με το παίξιμο τους όλες τις σαγηνευτικές λεπτομέρειες της γραφής της.

Γενναιόδωρα και πηγαία μελωδική αυτή η γραφή δεν κρύβει μεν ότι εμπνέεται κυρίως από τον ύστερο ρομαντισμό αλλά η προσωπικότητα της είναι ήδη διακριτή. Παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας της η Ναταλία Χατζοπούλου στο «Forest Quartet» επιδεικνύει γνώση των αρχών και των ιδιαιτεροτήτων της κινηματογραφικής μουσικής στην οποία εστιάζει, σοβαρότητα και ωριμότητα. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για εκείνη είναι ότι δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Κείμενα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts