Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | 20.10.2022

Η συνθέτρια Ναταλία Χατζοπούλου και το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο της (μέρος πρώτο)

Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δισκογραφική εργασία της βραβευμένης και σταθερά ανερχόμενης νεαρής συνθέτιδας Ναταλίας Χατζοπούλου θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο συνεχόμενες εκπομπές.

Αν και πρόσφατα συμπλήρωσε τα είκοσι δύο χρόνια της η Ναταλία Χατζοπούλου – ή Ναταλία Χατζ όπως προτιμά να υπογράφει – έχει ήδη αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό την μουσική διαδρομή της. Σπούδασε πιάνο, βιολοντσέλο και θεωρητικά ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης και πλέον είναι τελειόφοιτος του τμήματος μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Αρχισε να συνθέτει πολύ μικρή και, ήδη το 2015 έργα της τιμήθηκαν για πρώτη φορά σε διαγωνισμό σύνθεσης. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται κυρίως στην κινηματογραφική μουσική, ενώ το 2017 και το 2020 βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής για τον κινηματογράφο.

Στην εκπομπή θα ακουστεί το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι τώρα έργου της αρχίζοντας με την πρώτη ψηφιακή δισκογραφική έκδοση της, το «Chrysalis» που κυκλοφόρησε το 2020 από την Subways Music και περιλάμβανε πέντε βραβευμένες πιανιστικές συνθέσεις της, τις οποίες εκτελούσε η ίδια. Ακολουθεί ένα από τα πρώτα ορχηστρικά έργα της, το «Three Dragons» και πιο συγκεκριμένα το πρώτο μέρος του, το «Atlas», όπως παίχτηκε σε συναυλία της Underground Youth Orchestra το 2020 με την προσθήκη ενίσχυσης ψηφιακής ορχήστρας και σόλο βιολοντσέλου από την ίδια.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι τέσσερις συνθέσεις της που διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Oticons Faculty International Film Music Competition, στον οποίο συμμετείχε το 2020 και το 2022: «Resonance» για ψηφιακή ορχήστρα και σόλο βιολοντσέλο, «Arachne» για κουαρτέτο εγχόρδων με την προσθήκη ψηφιακών οργάνων, «The Sarcophagus» σε ερμηνεία της Κατερίνας Νιτσοπούλου με τη συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων και «Perseverance» για τρία βιολοντσέλα -που όλα τα παίζει η ίδια- και ψηφιακή ορχήστρα.

Τέλος θα παρουσιαστεί η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική κυκλοφορία της Ναταλίας Χατζοπούλου, το ψηφιακό album «Forest Quartet» που κυκλοφόρησε το 2021, επίσης από την Subways Music. Είναι ένα έργο προγραμματικής μουσικής για κουαρτέτο εγχόρδων, το οποίο χρησιμοποιεί ένα γνωστό και αξιοποιημένο με επιτυχία από πολλούς δημιουργούς εύρημα, αυτό του soundtrack μιας φανταστικής ταινίας. Το αποδίδουν οι εγνωσμένης αξίας και μεγάλης ευελιξίας μουσικοί που απαρτίζουν το μουσικό σχήμα L’ Anima αναδεικνύοντας όλες τις σαγηνευτικές λεπτομέρειες της γραφής της.

Παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας της η Ναταλία Χατζοπούλου επιδεικνύει γνώση των αρχών και των ιδιαιτεροτήτων της κινηματογραφικής μουσικής, στην οποία εστιάζει, σοβαρότητα και ωριμότητα. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για εκείνη είναι ότι δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Κείμενα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts