Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | 16.09.2022

(εκπομπή 4η)

Την καταξιωμένη διεθνώς ελληνίδα πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας, σε ένα αφιερωματικό κύκλο επτά εκπομπών, με αφορμή την παρουσίαση δύο δισκογραφικών εργασιών που υπογράφει συνθετικά η ίδια: του άλμπουμ «Minerals» του 2019 (ενός άλμπουμ με συνθέσεις για πιάνο, που ερμηνεύει η ίδια και έχουν ως πηγή έμπνευσης τα ορυκτά) και, του εφετινού άλμπουμ «Πασιφάη» (μια μελοποίηση ποιημάτων του Μίλτου Σαχτούρη), καθώς και του πρώτου βιβλίου της με τίτλο «Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Ο Μουσικός Του Απείρου» που εκδόθηκε την περασμένη Ανοιξη από τον οίκο Παπαγρηγορίου – Νάκας.

Κόρη της διευθύντριας της καλύτερης πιθανότατα μη κρατικής χορωδίας στην Ελλάδα που έφερε το όνομα της, της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, η πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου εκδήλωσε το ταλέντο της ήδη από την παιδική ηλικία της δίνοντας το πρώτο της ρεσιτάλ σε ηλικία επτά ετών. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, την Μόσχα, την Ουγγαρία και στις ΗΠΑ κερδίζοντας παράλληλα πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Σπούδασε επίσης θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Διεθνώς καταξιωμένη σολίστ εδώ και πολλά χρόνια με εξειδίκευση στο έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ του οποίου είναι από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την συναυλιακή δραστηριότητα της έχει εκτενή και βραβευμένη δισκογραφία αλλά και πλούσιο διδακτικό έργο ως καθηγήτρια πιάνου.

Με αφορμή την παρουσίαση δύο δισκογραφικών εργασιών που υπογράφει συνθετικά, του «Minerals» του 2019 και του εφετινού «Πασιφάη» (αλλά και του πρώτου βιβλίου της «Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Ο Μουσικός Του Απείρου») η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ήρθε στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» και συνομίλησε με τον κριτικό μουσικής Θάνο Μαντζάνα για αυτές και πολλά ακόμα θέματα σε έναν κύκλο που θα μεταδοθεί σε επτά συνολικά μέρη.

Η σημερινή εκπομπή ξεκινά με μιαν έκπληξη, μια αυτοσχεδιαστική σύνθεση της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου με πηγή έμπνευσης έναν τίτλο που της έδωσε ο Θάνος Μαντζάνας κατά την διάρκεια της συζήτησης. Το κομμάτι αυτό ηχογραφήθηκε σε μία μόνο λήψη στο Στούντιο F της ΕΡΑ με ηχολήπτη τον Τάσο Μπακασιέτα και προφανώς θα μεταδοθεί για πρώτη φορά και κατά αποκλειστικότητα από την εκπομπή «Κριτικός Λόγος». Αρχίζει η παρουσίαση του CD «Πασιφάη» στο οποίο η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου μελοποιεί ποίηση Μίλτου Σαχτούρη και κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την Polyphoniki Record ενώ ολοκληρώνεται η συζήτηση για το έργο του Μπαχ.

Κείμενα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts