Intercity Θάνος Φουργιώτης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Intercity” με τον Θάνο Φουργιώτη | 07.06.2023

Juliette Greco: ένας άλλος άνεμος δημιουργίας

Στην αρχή της ιστορίας ήταν μια συνοικία που έγινε μύθος. Η συνοικία, οι δρόμοι της, οι άνθρωποι που έζησαν εκεί, περπάτησαν ,έγραψαν, ήπιαν αμέτρητους καφέδες και τραγούδησαν πολύ. Είναι το Saint Germain des Pres στο Παρίσι και οι καλλιτέχνες του. Οι δρόμοι και τα καφενεία του που σήμερα μαγνητίζουν τους τουρίστες .

Πριν μερικές δεκαετίες , σ’ εκείνα τα λίγα τετραγωνικά , σ ένα υπόγειο κλαμπ , μια σιγανή φωνή ακούγεται στο σκοτάδι και ξεχωρίζει αν και είναι ντυμένη στα μαύρα. Λάμψη φωνής και προσώπου.  Είναι η Juliette Greco και ο μύθος της που μόλις έχει γεννηθεί. Ήταν  ακριβώς στο τέλος της δεκαετίας του 50. Βγαίνει στο φως μόνο με το τραγούδι. Είναι η Juliette των υπαρξιστών, η μούσα του Σαρτρ και του Μπορίς Βιάν και τόσων μουσικών και ποιητών  .

Μαγεία του ραδιοφώνου και επιστροφή με δίσκους βινυλίου σ αυτές τις δεκαετίες . Η Juliette Greco τραγουδά  τίποτα λιγότερο από τα ποιήματα σπουδαίων που της τα  χαρίζουν και της τα εμπιστεύονται οι συνθέτες του καιρού της. Ακούγοντας τα τραγούδια της σήμερα γνωρίζουμε καλά ότι είναι διαχρονικά.

Με τα τραγούδια αυτά (από το Je suis comme je suis ως το Sous le ciel de Paris, από το Si tu t’imagines ως το Je hais les Dimanches , το Jolie Mome  και δεκάδες άλλα), η Juliette Greco μας διηγείται σε συνέχειες  τη ζωή της  (7/10/1927- 23/09/2020), μας  εμπιστεύεται τον κόσμο στον οποίο  έζησε και την αποθέωσε και μας  προσκαλεί να τον  ανακαλύψουμε.

————————————————————————————————————————

Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες : εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής

Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο , μια ταινία , ένα γεγονός   ανακατεύουμε ντοκουμέντα,  σελίδες βιβλίων, κείμενα ,  ήχους, μουσική , λόγο    και  πάμε ταξίδι  σε παρελθόν, παρόν  και μέλλον.    

Kείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση :  Θάνος Φουργιώτης

Τεχνική επιμέλεια : Θανάσης Βουτέρης

σχετικα ondemand