Intercity Θάνος Φουργιώτης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Intercity” με τον Θάνο Φουργιώτη | 27.07.2022

ΡΟΔΩΝΕΣ ΗΧΩΝ

Ο Δούναβης να κουβαλάει το άγαλμα του Λένιν και μαζί το όραμα ενός αιώνα, καθώς η κάμερα του Θόδωρου Αγγελόπουλου ακολουθεί Το Βλέμμα του Οδυσσέα με την μουσική της Ελένης Καραίνδρου .

Τραγούδια τσιγγάνων στις όχθες από την εποχή που ο Μπαμπάς Λείπει Σε Ταξίδι για Δουλειές (1985) του Emir Kusturica. Ένα παραδοσιακό τραγούδι από την Βουλγαρία (Sino Moi) να διασχίζει το χρόνο και τις εποχές και να φτάνει στην Ελλάδα του 2022 από τον Μίμη Νικολόπουλο με την φωνή της Sandra Sangiao .

Πραγματικοί και φανταστικοί ήρωες να μπαινοβγαίνουν στην οθόνη ακολουθώντας το 1985 το Πορφυρό ρόδο του Καΐρου του Woody Allen με την μουσική του Dick Hyman.

Καθεδρικοί ναοί και μοναστήρια να ξεπηδούν από τη λάσπη στα χρόνια του Μεσαίωνα μέσα από τα κείμενα του Umberto Eco και με την υποβλητική μουσική του James Horner για την ταινία Το Όνομα του Ρόδου (σκηνοθεσία Jean-Jacques Annaud, 1986), ενώ το 1998 το βιβλίο της Κουβανής Zoe Valdes ‘ Te di la Vida Entera ‘ (O πόνος του δολαρίου) να δίνει την αφορμή για βυθιστούμε με μουσικές και τραγούδια που πάλλονται από ρυθμό στο μεθυστικό άρωμα της Καραϊβικής.

Την ίδια στιγμή ο Pascal Comelade αφιερώνει ‘4 Roses pour Marie’, η Violeta Parra τραγουδά για τους Ανθρώπινους Κήπους (Εn Los Jardinos Humanos), η Φλέρη Νταντωνάκη το Τριαντάφυλλο σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι από την ‘Δόνα Ροζίτα’ του Federico Garcia Lorca, η Μaria Teresa Vera το δικό της κόκκινο τριαντάφυλλο (La Rosa Roja), και ο Νίκος Εγγονόπουλος μας ταξιδεύει με λέξεις και με πίνακες στην παντοτινή δική του ‘Κοιλάδα με τους Ροδώνες’ (εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, Αθήνα 1978)

Εικόνες , στίχοι, τραγούδια, μουσική, λογοτεχνία όλα μαζί σ’ ένα απτό και φανταστικό σύνολο ρόδων. Σαν το σενάριο μιας ταινίας που γράφτηκε για να μην γυριστεί ποτέ και να μείνει στον αέρα του ραδιοφώνου.

Τεχνική επιμέλεια εκπομπής : Επαμεινώνδας Φασιανός

(Φωτό: “ΕΚΕΙ” πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου (λάδι σε μουσαμά) από το βιβλίο του ‘ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΔΩΝΕΣ ‘ εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ 1978)

Κείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση : Θάνος Φουργιώτης / Athanassios Fourgiotis

“ΕΚΕΙ” πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου (λάδι σε μουσαμά) από το βιβλίο του ‘ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΔΩΝΕΣ ‘ εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ 1978

σχετικα ondemand