Η Καρδιά του Σκότους Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Καρδιά Του Σκότους | Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Robert Louis Stevenson, ”Η Παράξενη Υπόθεση του Δρ. Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ” [γ’ μέρος]

“Όλες οι ανθρώπινες υπάρξεις, όπως τις συναντάμε, είναι ένα ανακάτωμα από καλό και κακό. Μα ο Έντουαρντ Χάιντ, μόνος αυτός ανάμεσα σ’ όλα τα πλήθη των ανθρώπων, ήταν το καθαρό κακό.
– Robert Louis Stevenson, ”Η Παράξενη Υπόθεση του Δρ. Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ”

Τετάρτη 22/3/23, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ στο γ’ μέρος για την ”Παράξενη Υπόθεση του Δρ. Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ”: ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον ως συγγραφέας ασχολήθηκε εξαντλητικά με τον δυϊσμό της ανθρώπινης φύσης, παρουσιάζοντας επίσης τη γενέτειρά του -ένα γοτθικό Εδιμβούργο- ως συμβολική προέκταση αυτού του δυϊσμού, που κινείται διαρκώς, σαν εκκρεμές, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η πραγματική περίπτωση του William Brodie, γνωστού ως ”Deacon Brodie”, μιας αινιγματικής φυσιογνωμίας με διπλή καριέρα και διπλή ζωή -ευυπόληπτος επιπλοποιός, οικογενειάρχης, δήμαρχος του Εδιμβούργου και ταυτόχρονα λιμπερτίνος, κλέφτης, διαρρήκτης και σεσημασμένος χαρτοπαίκτης που κατέληξε στην αγχόνη- συνεπήρε τον Στίβενσον: ο διχασμός της αληθινής και συνάμα πλαστής ταυτότητας του Brodie λειτούργησε, σε μεγάλο βαθμό, ως η αφορμή για τη συγγραφή του κλασικού πλέον έργου ”Δρ. Τζέκιλ / Κύριος Χάιντ.” 

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη. Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 | www.ertecho.gr/trito.

σχετικα podcasts