Η Καρδιά του Σκότους Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Καρδιά Του Σκότους | Τετάρτη 01 Μαρτίου 2023

Robert Louis Stevenson, Dr. Jekyll & Mr. Hyde (ή Η Διπλή Ζωή του William Brodie) – [β’ μέρος]

”Ήμουνα κιόλας δεσμευμένος μες στην πιο βαθιά διπλοπροσωπία της ζωής. […] Κι έτσι χωρίζονταν μέσα μου, μ’ ένα ρήγμα πολύ πιο βαθύ απ’ ό,τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των ανθρώπων, εκείνες οι περιοχές του καλού και του κακού που διαιρούν και συνθέτουν τη διπλή φύση του ανθρώπου.” – Robert Louis Stevenson, ”Η Παράξενη Υπόθεση του Δρ. Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ”

Τετάρτη 1/3/23, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ εμβαθύνει στην ”Παράξενη Υπόθεση του Δρ. Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ”: ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον ως συγγραφέας ασχολήθηκε εξαντλητικά με τον δυϊσμό της ανθρώπινης φύσης, παρουσιάζοντας επίσης τη γενέτειρά του -ένα γοτθικό Εδιμβούργο- ως συμβολική προέκταση αυτού του δυϊσμού, που κινείται διαρκώς, σαν εκκρεμές, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η πραγματική περίπτωση του William Brodie, γνωστού ως ”Deacon Brodie”, μιας αινιγματικής φυσιογνωμίας με διπλή καριέρα και διπλή ζωή -ευυπόληπτος επιπλοποιός, οικογενειάρχης, δήμαρχος του Εδιμβούργου και ταυτόχρονα λιμπερτίνος, κλέφτης, διαρρήκτης και σεσημασμένος χαρτοπαίκτης που κατέληξε στην αγχόνη- συνεπήρε τον Στίβενσον: ο διχασμός της αληθινής και συνάμα πλαστής ταυτότητας του Brodie λειτούργησε, σε μεγάλο βαθμό, ως η αφορμή για τη συγγραφή του κλασικού πλέον έργου ”Δρ. Τζέκιλ / Κύριος Χάιντ.”

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη. Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 | www.ertecho.gr/trito.

σχετικα podcasts