Η Καρδιά του Σκότους Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Καρδιά Του Σκότους | 10.08.2022

Οι Αναμνήσεις του Maigret – Ο “πολιτικός” Simenon

“Κάποιοι άλλοι, αυτοί που προκαλούν το ενδιαφέρον των συγγραφέων και των ψυχολόγων […] είναι αυτοί που το κοινό καλύτερα γνωρίζει. […] Εννοώ τα εγκλήματα που τελούνται απρόσμενα, σε μέρη όπου λιγότερο θα περίμενες να συμβούν […] Σε έναν συνηθισμένο δρόμο, καθαρό και χαλαρό, στο Παρίσι ή αλλού. Άνθρωποι που έχουν ένα άνετο σπίτι, οικογενειακή ζωή, ένα σεβαστό επάγγελμα.” – Georges Simenon, “Οι Αναμνήσεις του Maigret”

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ προσχωρεί εξ ολοκλήρου στη noir fiction πλευρά και, για μια σειρά εκπομπών, διανύει ένα μέρος του καλοκαιριού παρέα με τον Georges Simenon -τον «Balzac του αστυνομικού», όπως έχει χαρακτηριστεί- και το συναρπαστικό alter ego του, τον θρυλικό επιθεωρητή Maigret. Κόντρα στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, ανασυστήνουμε ραδιοφωνικά τη συχνά βροχερή και ομιχλώδη ατμόσφαιρα των ανθρωποκεντρικών, ψυχογραφικών νουάρ αφηγήσεων του συγγραφέα τον οποίο ο André Gide αποτιμούσε ως «τον μεγαλύτερο και πιο αληθινό μυθιστοριογράφο των γαλλικών γραμμάτων». Στο γ’ μέρος του αφιερώματος ο επιθεωρητής Maigret ξεπηδά ως αυτόνομο -και εν μέρει επαναστατημένο- δημιούργημα από τις σελίδες του συγγραφέα του, για να μας αφηγηθεί τις νυχτερινές καταβάσεις του στον υπόκοσμο του Παρισιού -γεμάτο περιθωριακούς τύπους, “παραστρατημένα” κορίτσια και μετανάστες στα όρια της επιβίωσης- δανείζοντάς μας για λίγο το βλέμμα του, σκληρό και τρυφερό ταυτόχρονα, ως διαχρονικό (“μπαλζακικό”) σχόλιο πάνω στην “ανθρώπινη κωμωδία”.

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη

σχετικα podcasts