Η Γωνία του Συλλέκτη Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Η γωνία του συλλέκτη” με τον Θεόδωρο Λούστα | 03.01.2023

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ “Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ” ΤΟΥ PYOTR ILYICH TCHAIKOVSKY (ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ)

Το λιμπρέτο του Ivan Vsevolozhsky βασίζεται στο ομότιτλο παραμύθι του Γάλλου λογοτέχνη και λαογράφου, Charles Perrault. Το παραμύθι τυπώθηκε το 1697, στη συλλογή με γενικό τίτλο Ιστορίες και παραμύθια μιας προηγούμενης εποχής και υπότιτλο Ιστορίες της μητέρας μου της χήνας. Τα διηγήματα – γραμμένα για τη διασκέδαση των παιδιών του Perrault – έφεραν στη λογοτεχνία τη μόδα των παραμυθιών. Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα, τον Παπουτσωμένο γάτο και τον Κοντορεβιθούλη.

Στη δεύτερη πράξη, εμφανίζεται από το ποτάμι η Νεράιδα Πασχαλιά, πάνω σε βάρκα. Aφηγείται στον πρίγκιπα Désiré την ιστορία της ωραίας κοιμωμένης και παρουσιάζει τη μορφή της με μαγικό τρόπο. Η οπτασία της πριγκίπισσας Αυγής χορεύει με τον πρίγκιπα και κατόπιν μόνη της, προτού εξαφανιστεί. Ο πρίγκιπας, μαγεμένος από την ομορφιά της, παρακαλεί τη νεράιδα να τον οδηγήσει σε αυτήν. Η νεράιδα και ο πρίγκιπας ταξιδεύουν με τη βάρκα προς το μαγεμένο παλάτι, όπου υπάρχει απόλυτη σιωπή. Όταν ο Désiré βλέπει την Αυγή στο υπνοδωμάτιό της, την αναγνωρίζει και τη φιλά. Τότε, η κατάρα της κακιάς νεράιδας Carabosse, λύεται. Η πριγκίπισσα ξυπνά. Βλέποντας τον πρίγκιπα που είχε ονειρευτεί, τον αγκαλιάζει. Το κάστρο φωτίζεται και πάλι, μετά από έναν αιώνα. Η βλάστηση που το κάλυπτε, εξαφανίζεται. Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και όλοι οι αυλικοί, ζωντανεύουν. Ο ευτυχής μονάρχης επιθυμεί να παντρέψει την κόρη του με τον πρίγκιπα.

Την Ακαδημαϊκή Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σοβιετικής Ένωσης διευθύνει ο Yevgeny Svetlanov, από δισκογραφική εργασία του 1980.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας

σχετικα ondemand