Η Γωνία του Συλλέκτη Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Η γωνία του συλλέκτη” με τον Θεόδωρο Λούστα | 02.01.2023

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΛΕΤΟΥ “Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ” ΤΟΥ PYOTR ILYICH TCHAIKOVSKY (ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)

Το λιμπρέτο του Ivan Vsevolozhsky βασίζεται στο ομότιτλο παραμύθι του Γάλλου λογοτέχνη και λαογράφου, Charles Perrault. Το παραμύθι τυπώθηκε το 1697, στη συλλογή με γενικό τίτλο Ιστορίες και παραμύθια μιας προηγούμενης εποχής και υπότιτλο Ιστορίες της μητέρας μου της χήνας. Τα διηγήματα – γραμμένα για τη διασκέδαση των παιδιών του Perrault – έφεραν στη λογοτεχνία τη μόδα των παραμυθιών. Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα, τον Παπουτσωμένο γάτο και τον Κοντορεβυθούλη.

Στον πρόλογο της μουσικής μπαλέτου, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στο βασιλικό παλάτι, για τη βάπτιση της νεογέννητης πριγκίπισσας Αυγής. Είναι το πρώτο παιδί του βασιλιά και της βασίλισσας. Όταν καταφθάνουν οι προσκεκλημένοι, ο τελετάρχης δείχνει τις θέσεις τους. Παρουσιάζεται το βασιλικό ζεύγος, που υποδέχεται τις έξι νονές -νεράιδες, με τις ακολουθίες τους. Οι νεράιδες χορεύουν με τις κυρίες επί των τιμών. Διαδοχικά, οι νεράιδες προσφέρουν δώρα. Τα εναποθέτουν γύρω από το λίκνο του βρέφους. Υπόσχονται πως η πριγκίπισσα θα γίνει όμορφη, ταλαντούχα και καλόψυχη. Καθώς η νεράιδα της Πασχαλιάς πλησιάζει το λίκνο, εμφανίζεται απρόσμενα, η κακιά νεράιδα Carabosse. Είναι έξαλλη, επειδή δεν προσκλήθηκε. Καταριέται τη μικρή πριγκίπισσα: μια μέρα η Aυγή θα τρυπήσει το δάκτυλό της από το αδράκτι μίας ανέμης και θα βυθιστεί σε αέναο μαγεμένο ύπνο.

Την Ακαδημαϊκή Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σοβιετικής Ένωσης διευθύνει ο Yevgeny Svetlanov, από δισκογραφική εργασία του 1980.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας

σχετικα ondemand