Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 22.04.2023

Η μουσική των Αρμπερες της Νοτίου Ιταλίας – Δίπτυχο Αφιέρωμα

Η μουσική των Αρμπερες της Νοτίου Ιταλίας αποτελεί μια νοητή γέφυρα με τον 15ο αιώνα και κατ’ επέκταση με την Βυζαντινή μουσική κουλτούρα εκείνης της εποχής. Διωγμένοι από την τελευταία τους πατρίδα, δηλαδή την Πελοπόννησο, καταφθάνουν στην ευρύτερη περιοχή του Παλέρμο, όπου διατηρούν επίμονα την πολιτιστική τους ταυτότητα. Εκτός από τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα τους δεν παραλείπουν να φροντίσουν για την συνέχεια της μουσικής τους κουλτούρας, τόσο της παραδοσιακής όσο και της εκκλησιαστικής. Αν και δογματικά υποκύπτουν στο παπικό πρωτείο και ενστερνίζονται τα πιστεύω της καθολικής εκκλησίας, εντούτοις κρατούν απαρασάλευτα το βυζαντινό τυπικό στη λατρευτική τους ζωή.

Ο dr. Giuseppe Sanfratello στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής εξάντλησε το θέμα της εκκλησιαστικής μουσικής των Αρμπερες. Μιλά στην Γιώργο Ντόβολο και στην “Εγνατία Οδό” για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή παράδοση την οποία συγκρίνει με την αντίστοιχη υστεροβυζαντινή αλλά και σύγχρονη ψαλτική, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές. Μέσα στα πλαίσια του δίπτυχου αφιερώματος στην μουσική των αλβανοφώνων χριστιανών της Νοτίου Ιταλίας αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων ,σύντομα αλλά και με ενάργεια θέματα όπως η οκτωηχία, τα γένη της μελοποιίας, η σύνθεση των χορωδιών, στην προσπάθεια να αναδειχθεί το θέμα της εκκλησιαστικής μουσικής των Αρμπερες στην ολότητά του. Τέλος μοιραζόμαστε σπάνια ηχητικά δείγματα προϊόν επιτόπιας καταγραφής στα αλβανόφωνα χωριά της περιοχής του Παλέρμου και στην Piazza del albanese.

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος

σχετικα ondemand